5 Signalen dat je een pauze nodig hebt (en hoe je jezelf die break kunt geven)…

Als je me ook op social media volgt, heb je vast al gemerkt dat ik een beetje stil ben de laatste tijd…

It’s not you. It’s me.

Ik heb al eerder verteld dat er ‘familie omstandigheden’ zijn waardoor mijn agenda nu ook iets voller zit dan normaal… ‘Familie omstandigheden’ klinkt een beetje vaag en mysterieus, maar dat is het helemaal niet, dus ik kan het je ook gewoon vertellen: De gezondheid van mijn moeder (79) gaat de laatste tijd erg snel achteruit… We weten nog niet wat er precies met haar aan de hand is, waardoor we de laatste weken in 4 verschillende ziekenhuizen zijn geweest voor een heleboel onderzoeken. Ik ben haar enige mantelzorger (mijn vader leeft niet meer en mijn broer woont in Australië), dus ik ben er altijd voor haar als ze me nodig heeft en dat kost me uiteraard erg veel extra tijd en energie.

Dus tja, het werd een beetje veel allemaal, fysiek en emotioneel, en ik zat er ineens doorheen… Ik ben al een paar weken moe, grieperig, lusteloos en een beetje ongeduldig. Mijn vriend zei laatst zelfs dat ik ‘kribbig’ deed…

Kribbig! Ik! :-O

Ik ben echt nooooit kribbig of chagrijnig, dus als iemand dat zegt, schrik ik daar een beetje van en dan is er ook écht iets aan de hand met me… En dan weet ik dat ik er snel iets aan moet doen.

Alarmfase rood! I need a break…

‘Jongleren is oud gedaan’

erk jij dat ook wel eens aan jezelf? Dat je ineens jezelf niet meer bent? Dat je even niet zo verliefd bent op je leven? En niet zo verliefd bent op jezelf? En dat je eigenlijk het liefst even wilt ontsnappen? Rust? Stilte? Een pauze? Klinkt niet zo gek, hè?

Je hebt je baan, de boodschappen, stoffen, zuigen, poetsen en boenen, de was en de afwas, je familie en vrienden, je gezondheid, al je hobby’s, de wekker, telefoontjes en appjes, Facebook, koken, alle boeken die je nog wilt lezen en alle series die je nog wilt kijken… En misschien ook wel een zieke ouder, een chronische ziekte en een eigen bedrijf met klanten waar je er ook 24/7 100% voor wilt zijn.  ️

We hebben zoveel ballen hoog te houden en het lijkt ook wel of er steeds meer bij gegooid worden. Ik ben zelf blijkbaar niet zo’n goede jongleur en af en toe valt er een balletje op de grond… Oepsie.

Ken je dat? En is dat bij jou dan ook meestal het balletje met jouw naam erop?

We zijn soms zo druk bezig met alles en iedereen, dat we vaak onszelf wegcijferen of zelfs helemaal vergeten. Hartstikke logisch. En niets om je voor te schamen, daarom vertel ik het jou nu ook open en eerlijk. 😉

Maar het hoeft niet zo te gaan! Je mag best even een pauze nemen, dat is goed voor jou en iedereen om je heen. Je kunt namelijk niet goed voor anderen zorgen als je niet eerst goed voor jezelf zorgt.

Als het mij even te veel wordt en ik echt een break nodig heb, dan merk ik dat meestal aan één van de volgende 5 signalen. Wellicht herken je er ook eentje bij jezelf… En dan is het goed dat je dezeLiefdesbrief hebt geopend, want ik heb natuurlijk ook weer wat tips voor je om daarmee om te gaan… Zodat jij ook weer helemaal nieuw en verfrist bent, en weer verliefd kunt zijn op je leven…

5 Signalen dat je een pauze nodig hebt  ️

1. Je geduld is op.

Het maakt niet uit wat iemand zegt, het is constant precies dat wat je juist niet wilt horen. En je hebt al helemaal geen zin om op Facebook te kijken, want alles wat iedereen post is bij voorbaat al stom en onnodig. (Herkenbaar?)

2. Je háááát je wekker.

Als je wekker afgaat (maakt niet uit hoe vroeg of hoe vaak je gesnoozed hebt), wil je alleen maar in bed blijven liggen. Het liefst met een kruikje, lekker warm, onder je dekbed. Hoeveel uur je ook geslapen hebt, je voelt je nog lang niet uitgerust.

3. Je negeert de leuke dingen.

Je maakt allerlei excuses voor jezelf om niet gezellig met je vriendin iets te hoeven doen (hoewel je daar normaal zo van geniet) of om niet naar je yoga-les te gaan (hoewel je dat eigenlijk altijd zo heerrrlijk vindt)… Hoe leuk je het normaal ook vindt, je hebt er nu gewoon echt totaal geen zin in.

4. Je houdt je niet meer aan je doelen.

Je was zo lekker bezig met Sonja Bakkeren, maar nu verdien je gewoon wél die McChicken (ook al weet je dat je daar over een half uur alweer spijt van zal hebben), want ‘vandaag mag het.’ (Ken je dat?)

5. Het kan je gewoon eigenlijk ook allemaal even niets schelen.

Je bent een beetje doelloos aan het zappen door de kanalen op TV, je surft net zo doelloos over het internet, je hebt geen zin in telefoontjes en appjes, en je doet alsof er verder niemand anders bestaat op deze aarde. Omdat jij gewoon even rust nodig hebt. En stilte. Een pauze. Sssht. Ik ben er even niet.

Mijn mensenbreak

Uuuhhhmmm… Als ik eerlijk naar mezelf kijk, ben ik alle 5 signalen de laatste paar weken tegen gekomen. Mijn geduld was op, waardoor ik social media heb ontweken. Ik zet eigenlijk nooit een wekker, maar ik wilde ook niet wakker worden. Ik had nergens zin in, ook niet in de leuke dingen. Ik doe nooit aan Sonja Bakker, maar ik gunde mezelf wel alles wat met chocola te maken had, en inderdaad; het kon me ook allemaal even niets schelen, dus hield ik, voor zover mogelijk, een mensenbreak.

Voor zover het kon natuurlijk, want je houdt altijd die ballen hoog die je wel hoog moet houden. Ik ben er natuurlijk gewoon geweest voor mijn moeder als zij me nodig had, en ik heb ook braaf gekookt voor mijn vriend en mezelf elke dag, en natuurlijk gaat mijn bedrijf ook gewoon door en ben ik er ook altijd met heel veel liefde voor al mijn klanten…  ️

…Maar als het even kon, dan drukte ik vol overgave die pauze knop  ️ in en dan was het even Vicky-tijd. Rust. Stilte. Heerlijk…

5 Tips van Vic hoe je jezelf die break kunt geven

1. Ga offline.

Zet je mobieltje uit (als je geen verplichtingen hebt), of kijk alleen op vaste tijden even of je niets belangrijks mist. Blijf niet zo lang op het internet, zeker niet de laatste paar uren voor je naar bed gaat.
Geef je hoofd wat rust… Op Facebook krijg je meestal toch alleen maar onnodige informatie (het is niet alsof je iets mist als je er even een paar dagen niet geweest bent, toch?).

2. Ga op avontuur.

Ga naar buiten. Ontdek een nieuw deel van de plaats waar je woont (of van het land waar je woont – de hele wereld ligt aan je voeten)…
Dus ga wandelen door de buurt, lekker uit lunchen, in een parkje of op een terrasje zitten of bezoek een museum of galerij. Ga gewoon iets nieuws proberen. Nieuwe ervaringen. Een nieuwe omgeving. Nieuwe mensen. Daar fris je van op!

3. Ontsnap en ontspan!

Plan een dagje weg, een weekendje weg of zelfs week weg binnen nu en 3 maanden! Pak je agenda, prik een dag en maak plannen. Ontsnap uit én van je huidige dagelijkse sleur om lekker even te ontspannen! En het helpt altijd als je iets hebt om je op te verheugen!

4. Lach…

Zelfmedelijden maakt meer kapot dan je lief is, dus blijf er niet te lang in hangen. Natuurlijk mag je even huilen als je verdrietig bent, maar als je de situatie niet kunt veranderen, accepteer het dan zoals het is. En lach!
Er is eigenlijk geen beter medicijn dan lachen. Wat of wie maakt jou altijd aan het lachen? Is het een boek, een strip, een grappige vriend(in) of leuke comedy op TV? Zoek het op en schuddebuik erop los! Het zal je goed doen!

5. Doe iets geks!

Volg een maffe cursus (ik zag laatst iets over GEITENYOGA op TV, serieus!), ga naar een verkleedpartijtje, ontsnap een dagje naar het strand, doe iets waar je anders nooit tijd voor hebt of iets wat zó uit je comfy-zone is dat je het eigenlijk te gek vindt om te doen.
Juist dat, zal je opluchten, verfrissen en vernieuwen!

De dingen die mij persoonlijk de afgelopen weken hebben geholpen om me weer goed te voelen, zodat ik er nu weer lekker tegenaan kan, zijn:
Het op tijd herkennen bij mezelf, mezelf toestaan om verdrietig te zijn als ik dat even nodig had, accepteren dat de situatie is zoals het is en dat ik het niet kan veranderen, die pauze-knop op tijd indrukken voordat ik mezelf voorbij ren, uitslapen, uitzieken, mijn to-do lijstje ver weg leggen, de computer zoveel mogelijk uit laten, chocola eten, dutjes doen, mijn telefoon weg leggen, lekker naar buiten gaan, wandelen in de natuur, een weekendje weg plannen, naar herhalingen van Friends kijken en met mijn vriend bij een super-chique fancy schmancy restaurant ons 4-jarig jubileum vieren mét champagne, terwijl ik normaal nooit alcohol drink. Maar ik heb ervan genoten… 😉

2018-06-21T11:49:52+00:00 21 06 2018|0 Comments

Leave A Comment