5 Tips Waardoor Daten Niet Zo Frustrerend Hoeft te Zijn

Tegenwoordig zijn er ontelbare manieren om online via sites of apps een date te vinden. Je zou denken dat het daardoor makkelijker voor jou wordt om snel de juiste persoon tegen te komen, maar helaas… Vaak is het juist zo, dat hoe meer opties je hebt, hoe ongeduldiger je wordt en hoe hoger je verwachtingen van het vinden van liefde worden.

We swipen mensen die best een potentiële partner zouden kunnen worden snel naar links, terwijl we fixeren op de illusie van de ideale persoon die volgens ons vast ook ooit in het rijtje voor gaat komen… Ik heb het zelf meegemaakt, hoewel ik dat natuurlijk nu niet graag meer toegeef. Ik deed in het begin ook alles fout in de datingscene en ik had het uiteraard helemaaaal niet door…

Ik voelde me totaal niet verantwoordelijk voor wat er in mijn liefdesleven gebeurde. Ik had geen idee wat ik moest doen, omdat ik destijds nog niet de tijd had genomen om de kunst van het daten te bestuderen en al helemaal niet om te leren hoe liefde eigenlijk werkt…

Ik heb een stapel zelfhulpboeken gelezen waar ik veel interessante informatie uithaalde, maar het ‘klikte’ toen nog niet in mijn hoofd en ik bleef vrij koppig geloven dat liefde vinden een kwestie was van ‘geluk hebben’ en dat mijn tijd heus nog wel kwam.

Oké ehm… dat werkt dus niet.

Ik had meerdere keren genoeg van het daten; van het non-stop op zoek zijn naar de perfecte man (niet beseffende dat die helemaal niet bestaat en ik overigens zelf ook heus niet perfect ben), van de tegenvallers en teleurstellingen, en van het constant opnieuw vertellen van mijn life story aan elke potentiële kandidaat… En tja, dan stopte ik er weer een tijdje mee. Ik heb me daarnaast ook in nutteloze relaties gestort waarbij ik achteraf pas besefte dat ze me eigenlijk helemaal niets hadden gebracht (behalve de wetenschap dat ik hier dus niet naar op zoek was). Ik was een illusie armer, kon weer alle stukjes van mijn hart (wat ik veel te snel weggaf) oprapen en weer van voren af aan beginnen… Er moest dus duidelijk iets veranderen. Maar totdat ik erachter was wát dat was, maakte ik constant dezelfde fouten.

Ik heb vroeger zes-en-een-half jaar pianoles gehad, waarvan de laatste 5 jaar tegen mijn wil in, maar ik had ‘zoooveel talent’ volgens mijn moeder, anyway… Ik dwaal af… Als je ooit een instrument hebt leren spelen, zal je de volgende tips wellicht herkennen.

Doordat ik deze punten verbeterde bij mezelf, is mijn single leven en het daten compleet veranderd. Ik had niet meer het gevoel dat de kans klein was dat ik ooit iemand geweldigs zou ontmoeten en bovendien was ik de frustratie die ik de jaren hiervoor tijdens het daten voelde helemaal kwijt. Ik leerde dat daten ook heel leuk kon zijn, ik begon mijn dates als avonturen te zien en ik begon er weer van te genieten. En dat brengt me bij de eerste tip…

1. Geniet van het proces

Toen ik piano leerde spelen, wilde ik zo snel mogelijk zo veel mogelijk liedjes uit mijn hoofd kunnen spelen. Maar in het begin klonk alles nog hakkelig, niet vloeiend; ik wist nog helemaal niet in welke houding ik mijn polsen moest houden bijvoorbeeld. Maar het kon me niet snel genoeg gaan. Ik wilde net als mijn vader ‘blind’ kunnen spelen. Hij had nooit een noot geleerd, maar kon alles gewoon op gehoor in één keer naspelen. Dat wilde ik ook! Maar ik was ongeduldig en het frustreerde the hell out of me.

Wat ik dus niet realiseerde, is dat ik het veel te serieus nam en er daardoor helemaal geen plezier in had. Ik was hartstikke gespannen, het moest en zou me lukken, maar ik genoot er geen noot van.

Kijk, dat is dus het ding, hè? Het hoeft allemaal niet in één keer te lukken. Daar gaat het helemaal niet om in het leven. En met daten is het precies hetzelfde. We willen vaak alles, gelijk, nu, meteen. We zijn op zoek naar intensiteit, naar passie en dan ga je in de beginfase vaak al snel te ver, raakt het je vaak veel te diep, zonder dat je eigenlijk nog maar iets van de andere persoon weet.

Niet alleen zijn je verwachtingen op dat moment compleet onrealistisch, maar we vergeten ervan te genieten. Het is juist zo’n leuke fase wanneer je iemand nieuws leert kennen en er een nieuwe vriendschap begint te ontstaan! Zie het als een avontuur. Laat het gewoon op zijn beloop, forceer niets, houd een open mind, leer iemand zonder verwachtingen kennen… Dan heb je veel meer lol tijdens het daten.

2. Doe het rustig aan

Vaak is het ook meer ‘het idee van die persoon’ dat ons aantrekt. En let’s be honest; dat is de fantasiepersoon die jij in jouw hoofd van hem hebt gemaakt… En als jouw fantasie niet matcht met de werkelijkheid, wat het meestal niet doet (arme jongen), kun je weer opnieuw op zoek. Als je te snel gaat, investeer je te veel van jezelf in iemand voordat je de werkelijke persoon hebt leren kennen. En voor je het weet, zit jij weer met een doos tissues en een bak Ben & Jerry’s alleen op de bank.

Het duurde even voordat ik door had dat ik duidelijk niet het talent van mijn vader geërfd had en dat ik pianospelen hierdoor helemaal niet zo leuk meer vond. En het kan ook even duren voordat jij door hebt dat deze meneer die jij nu datet misschien ook niet helemaal is wat je hoopt en je hem uiteindelijk misschien toch ook niet zo leuk meer vindt. Hopelijk is dit hém wel en voldoet hij aan al jouw verwachtingen, maar dan nog; neem je tijd. Als je snel met iemand in zee gaat, voel je je ook snel emotioneel met die persoon verbonden, maar trust me; liefde die rustig groeit, voelt heel anders. Veel beter.

En het is jouw leven, hè? Jij bent de regisseur. Het is toegestaan om gewoon de tijd te nemen om je gevoelens langzaam te laten ontwikkelen tijdens het daten. Hierdoor wordt het overigens ook veel duidelijker wat de ander van jou vindt… Ook niet onbelangrijk.

Neem de tijd om te genieten van de nieuwe ervaringen, maar wordt niet verslaafd aan hem. Vergeet niet om je eigen dingen te blijven doen, zodat de nieuwe relatie niet gelijk jouw hele wereld wordt. De tijd nemen voor jezelf is gezond; voor jou én voor je nieuwe relatie.

3. Investeer er tijd in

Ik moest van mijn moeder elke dag een half uur achter de piano zitten om te oefenen. Elke dag! Zes-en-een-half jaar lang! Maar moeders hebben vaker gelijk, want eigenlijk is dat precies wat je ook moet doen met een nieuwe vriend. Geef hem je tijd en wees in die tijd ook volledig aanwezig met aandacht voor hem en elkaar. Je moet er echt wat tijd in steken anders wordt die relatie en je pianospel flut.

Het maakt niet uit of je net een paar weken aan het daten bent of dat je al twee jaar samen bent… Je relatie gaat er gegarandeerd aan onderdoor als je te veel op je eigen wensen focust en jij hem negeert.

Let erop dat je goed luistert als hij praat, dat jij hem de aandacht geeft die hij verdient. En hij verdient het, anders had je hem niet uitgekozen. Toch? Aanwezig zijn en aandacht geven is heel belangrijk in elke vriendschap. Het zorgt ervoor dat een relatie groeit.

4. Luister naar je intuïtie

Klinken de noten die je speelt vals? Hoe zit dat met de relatie? Luister eens goed… Bij een relatie heb je net als bij muziek je oren nodig. Wat jij speelt, zal nooit goed klinken als de piano niet gestemd is. Dus je investeert in een mannetje om ‘m te stemmen en je kunt weer los als Wibi.

Met relaties is het eigenlijk precies hetzelfde. Eventuele problemen kunnen niet opgelost worden zonder enige moeite en inspanning. Dat hoeft helemaal niet met heftige discussies of knallende ruzies. Luister naar je intuïtie, herken wat er niet werkt en waarom het niet werkt en communiceer het zodat jullie erachter komen waar jullie misschien niet helemaal op één lijn zitten en wat er moet gebeuren om het probleem op te lossen. Het klinkt simpel en geloof me; dat is het ook. We maken het alleen vaak zelf veel te ingewikkeld…

5. Zie jouw verleden als iets positiefs

Door het vele spelen werden mijn vingers steeds soeper, maar ook krommer. Maarrr… ik kan nu wel bizar snel typen. Net zo goed kan – wat jij in jouw vorige relaties hebt mee gemaakt – jou helpen in deze relatie. Door ervaringen uit het verleden weet jij nu als de beste hoe jij het anders moet/kunt/wilt aanpakken in deze nieuwe relatie. Dus gebruik die bagage! Zie het als een handig vintage tasje…

Veel mensen gebruiken de pijn uit hun verleden als een excuus om niet meer aan relaties te beginnen, terwijl het juist een voordeel voor je is. Zonder de lessen die jij hebt geleerd, zou je nu niet een nog geweldigere partner kunnen zijn dan je ooit al was. Dat weet ik zeker!

Daten hoeft echt niet pijnlijk en frustrerend te zijn, lieverd. We moeten er alleen wat moeite voor doen en onze houding erin een beetje aanpassen. Leren ervan te genieten, er tijd voor te nemen en er tijd in te steken… Naar je intuïtie blijven luisteren en dankbaar zijn voor (en leren van) alle waardevolle lessen uit het verleden.

Helaas ontstaat een geweldige relatie niet van de ene op de andere dag, maar ik ben ervan overtuigd dat jij met deze tips ook een fantastische tijd kunt hebben tijdens jouw zoektocht naar liefde.

 

Zou jij graag wat hulp hebben bij het daten? Ik ben gediplomeerd datingcoach en bied in mijn praktijk singles in een-op-een gesprekken advies en begeleiding voor, tijdens en na het daten. Plan eens een gratis liefdesconsult met mij in, dan kunnen we het er samen eens rustig over hebben. Ik help je met liefde.

2017-09-30T05:45:18+00:00 7 09 2016|0 Comments

Leave A Comment