Mijn 7 Beste Tips voor Meer Rust in je Hoofd

Zo aan het begin van het jaar heb ik het met mijn coachcliënten ook over hun doelen voor 2018. Ik heb al prachtige doelen voorbij horen komen en natuurlijk gaan veel van die doelen over de liefde, want daar komen de meeste dames natuurlijk voor bij mij… Maar ik heb nu ook al van 4 cliënten gehoord dat ze graag wat meer rust in hun hoofd willen… Dus daar moet ik dan gelijk iets mee doen. Een goed begin (van het jaar) is natuurlijk ook het halve werk. Vandaar deze blog waarin ik 7 van mijn beste tips met je deel voor meer rust in je hoofd

Natuurlijk is meer rust in je hoofd zo’n doel dat je gelijk zal helpen om een heleboel andere doelen ook te bereiken, dus daarom is het ook een hele belangrijke. Als je constant gestrest bent, moe bent, snel emotioneel wordt, zal dat je tenslotte ook niet helpen bij jouw zoektocht naar een partner… ️

Zes jaar geleden had ik nog een hele drukke baan in Internationaal Commercieel Vastgoed bij een Amerikaans bedrijf en was ik erg gestrest en constant vermoeid. Het enige waar ik toen naar verlangde was meer rust in mijn hoofd, dus ik begrijp het heel goed. Ik heb destijds ook veel tips gezocht, gevonden en uitgeprobeerd. Is het ook één van jouw doelen om wat meer rust in je hoofd te hebben? Dan help ik je graag met de volgende 7 tips die voor mij werkten:

 

7 Tips voor Meer Rust in je Hoofd

1. Verminder je vaart

Wat mij als eerste (en misschien wel het beste) heeft geholpen, is om alles rustiger aan te doen. Je emoties verminderen namelijk als je zelf ook ‘mindert’; als je wat rustiger aan doet. Het klinkt misschien een beetje bejaard, maar ik ben alles langzamer gaan doen. Natuurlijk niet echt in slow motion, maar ik deed alles een tandje rustiger, met veel meer aandacht (mindfulness). Ik ging bijvoorbeeld langzamer schrijven, langzamer eten, langzamer wandelen… Zo bleef mijn lichaam vanzelf rustiger en mijn emoties ook.

2. Eén ding tegelijk

Over mindfulness gesproken, wat ook erg mindful is, is om maar één ding tegelijk te doen. Onthoud deze tip als je op je werk (of thuis met al je verplichtingen) vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Focus je op één boom (één taak, één verplichting) en laat je niet afleiden door de rest van het bos…
Zo ben je minder gestrest en meer gefocust. Eén ding tegelijk in je hoofd geeft meer rust, maar zorgt tegelijkertijd ook dat je productiever bent. Twee vliegen in één klap, dus!

3. Stel grenzen

Het is niet alleen belangrijk tijdens het daten, maar in alle aspecten van je leven om duidelijk je grenzen aan te geven. Doe alleen het absoluut noodzakelijke, en laat zitten wat er niet toe doet. Houd je ook aan een bepaalde limiet als het gaat om je mail en social media. Check je inbox, Facebook of Twitter niet de hele dag door, maar slechts op een aantal bepaalde momenten per dag en houd je daaraan.
Oh en heel belangrijk; zeg vaker ‘nee’ als je eigenlijk geen tijd of zin ergens in hebt. (Als je het moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen, begin dan met: ‘Ik ga er even over nadenken en laat het je nog weten.’)

4. Ontspan

Dit is natuurlijk De Open Deur Tip uit deze lijst, maar ik zet hem er voor de volledigheid toch maar tussen. Ontspan, doe iets waar jij rustig van wordt. Voor mij is dat wandelen, naar een podcast luisteren, wat yoga oefeningen doen, mediteren, diep ademhalen en koken bijvoorbeeld…
Waar word jij rustig van? Vergeet niet om dit af en toe in je agenda te zetten.

5. Maak van een mug geen olifant

Als je het even heel druk hebt en je de stress voelt opkomen, vraag jezelf dan af hoe belangrijk dat waar jij op dat moment mee zit eigenlijk écht is. Vaak maken we het veel belangrijker in ons hoofd dan het werkelijk is, wat onnodige stress veroorzaakt. Als je jezelf vragen stelt als; Is dit over 5 jaar nog steeds belangrijk? En; Is er iemand op de wereld die het nu zwaarder heeft dan ik? Dan zie je alles vaak even in een ander perspectief en lijkt die olifant ineens toch een mug te zijn. Pfffiewww…

En nog iets… We zijn zo vaak bezig met te denken wat anderen denken of voelen, maar let’s face it; we kunnen geen gedachten lezen. (Ik niet in ieder geval. Jij wel?) En toch zijn we er druk mee.
Dat veroorzaakt ook onnodige stress, twijfels, onzekerheid en hoe vaak trekken we niet de verkeerde conclusies? Dus als je vragen hebt, stel ze gewoon, maar ga de antwoorden voor een ander niet zelf bedenken.

Ben jij ook iemand die zich eigenlijk veel te veel aantrekt van andere mensen? Lees dan mijn blog ‘Maak jij je druk om wat zij denken?’ met 7 tips voor meer zelfvertrouwen. 

6. Ruim op

Wat mij ook enorm heeft geholpen is opruimen. Je weet wat ze zeggen: ‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’. Maar dat geldt ook voor een opgeruimd kantoor en een opgeruimd leven, als je het mij vraagt.
Als je het overzicht kwijt bent en je hoofd overloopt, ga dan eerst even rustig opruimen. Zorg voor wat meer structuur en efficiency in je huis, werk, leven en hoofd…
Een tip die ik je daarbij nog wil geven is Marie Kondo’s boek: The Life-Changing Magic of Tidying Up. Misschien niet life-changing, maar zeker een aanrader!

Hoe minder spullen je om je heen hebt, hoe rustiger je omgeving is, hoe rustiger je hoofd is. Ik werk ook het lekkerst als er zo weinig mogelijk spullen op mijn bureau staan. Een laptop, een muis, een kop thee en een notitieblok met mijn aantekeningen. That’s it.

7. Blijf in het nu

Wat je ook gegarandeerd helpt met innerlijke rust is accepteren en loslaten. Blijf in het nu. Als er iets naars uit het verleden opborrelt, accepteer dan dat dat er ooit was, maar dat het nu voorbij is. Zo heeft het minder effect op je en kun je het makkelijker loslaten.
Zorg dat je je focus houdt op het nu. Nu is goed!

En onthoud: Morgen is weer een dag. Natuurlijk heb je wel eens een mindere dag. Ik ook. Iedereen. Soms lopen de dingen niet zoals je had gehoopt, herinner jezelf dan dat het is zoals het is en er morgen gewoon weer een dag is…

The sun will come out, tomorrow. Of een regenwolk, dat is misschien nu waarschijnlijker, maar iets gebeurt er morgen. Geloof me.

 

Welke tips helpen jou bij het vinden van meer rust in je hoofd? Deel ze gerust in de comments of stuur ze naar me in een mailtje.

2018-01-11T16:16:01+00:00 11 01 2018|7 Comments

7 Comments

 1. Jessie 11 januari 2018 at 16:20 - Reply

  Jaaaa, opruimen. Een kast leeg geeft me altijd een enorm voldaan gevoel. Vorig jaar al mijn boekenkasten uitgemest, ook heerlijk. Ontspannen vind ik nogal een opgave vaak, want als ondernemer vanuit huis leef je praktisch op je werk… ik tenminste?! Bedankt voor de tips!

  • Vicky 11 januari 2018 at 16:30 - Reply

   Dank je voor je reactie, Jessie! <3
   Inderdaad, thuis ben je al snel tussendoor ook nog eventjes aan het werk. Ik blokkeer echt tijd in mijn agenda om te ontspannen. Ook omdat ik vaak 's-avonds cliënten ontvang op mijn praktijk, moet ik er goed voor zorgen dat ik mezelf dan overdag niet te veel vermoei, dus neem ik die ochtend vrij voor ontspanning. Ik zet het dus echt in mijn agenda; want als ik zelf niet fit ben, heeft niemand iets aan me. Liefs! 😉

 2. Freya 11 januari 2018 at 16:47 - Reply

  Er worden zeker tips toegepast nu. Ik ging ook te ver en geen ontspanning meer. Opruimen staat nog op programma dit weekend en vanavond mijn eerste les yoga uitproberen 😀

  • Vicky 11 januari 2018 at 16:50 - Reply

   Dank je voor je reactie, Freya! <3
   En wat leuk, yoga vanavond! Ik wens je alvast heel veel plezier! Ben heel benieuwd hoe dat bevalt! 🙂

 3. Jolanda Grevers 11 januari 2018 at 17:16 - Reply

  Waardevolle tips voor mensen die altijd maar drukte in hun hoofd ervaren. Voor mij werken tips 1,4 en 7 het allerbest. Ik probeer ze dagelijks toe te passen.

  • Vicky 11 januari 2018 at 17:28 - Reply

   Heel goed, Jolanda! Dank voor je reactie! Ik ben er ook dagelijks mee bezig… Heerlijk rustig inmiddels in mijn hoofd. 🙂

 4. Cherryl 11 januari 2018 at 22:43 - Reply

  Naast dat ik alle tips zeker belangrijk vind en toepas (of soms probeer toe te passen) , is nr 2 een belangrijke en praktische die ik met regelmaat bewust toe pas en vaak doorga totdat ik echt even geen inspiratie heb. Dan met iets anders doorgaan (of gewoon lekker pauze nemen haha) en heb ik daar weer geen inspiratie voor, dan kan ik meestal weer door met het andere..
  Dit werkt veel langzamer als ik het tegelijk probeer te doen 😛

Leave A Comment