7 Manieren om je Eenzaamheid aan te Pakken

Eenzaamheid… Het voelt klote aan de binnenkant en ziet er sneu uit aan de buitenkant…

Toen ik op mijn dertigste na een mislukte relatie ineens weer alleen was, verhuisde ik terug naar de plaats waar ik ben opgegroeid. Ik liet mijn vrienden en vriendinnen achter in de grote stad. En hoewel het maar 40 minuutjes rijden was, voelde het alsof ik naar een andere planeet was verhuisd.

Het leek alsof men het ineens te ver vond om mij op te zoeken. Maar het lag niet aan hen. Ik deed het mezelf ook aan. Want ik nam ook niet de tijd en moeite om hun kant op te gaan.

Ik voelde me eenzaam en verdrietig, alsof ik niet meer deelnam aan de wereld. Ik voelde me niet belangrijk. Alsof ik er niet toe deed. Ik voelde me fysiek en mentaal geïsoleerd.

Ik was best heel onafhankelijk, ik kon prima voor mezelf zorgen, maar als ik een keer tijdens het koken een potje niet open kon krijgen, barstte ik in snikken uit. Dramaaatisch! Ik miste iets in mijn leven wat ik mezelf niet kon geven… een verbinding… het gevoel dat ik er toe deed voor iemand… voor wie dan ook.

Jij hebt de hoofdrol

Maar op een gegeven moment kwam gelukkig bij mij het besef dat ik de regisseur was van mijn eigen leven. Ik had geen bijrol! Ik was The Star of The Show! Ik bepaalde uiteindelijk mijn eigen situatie. En als ik zo door ging, was ik dus eigenlijk zelf schuldig aan hoe ik me voelde. Ik kon hier niemand anders de schuld van geven, ik moest zelf mijn script herschrijven.

Ik was zelf verhuisd naar een andere locatie, ik praatte mezelf die zelfmedelijden aan en ik deed niets om me beter te voelen. Niemand anders deed mij dit aan. Ik deed het mezelf aan. Enough already!

Wat kun je aan eenzaamheid doen?

Als je je zo eenzaam voelt, is het natuurlijk lastig om het van een ander standpunt te bekijken. Het is natuurlijk lastig om het je geen pijn te laten doen. En het is hartstikke lastig om er ook daadwerkelijk iets aan te doen! Maar er zijn een aantal simpele stapjes die je kunt nemen om die eenzaamheid aan te pakken, en ik heb ze hier voor je op een rijtje gezet:

1. Onderzoek waar jouw eenzaamheid vandaan komt.

Het kan natuurlijk best zijn dat je introvert bent, dat je sociaal misschien niet zo handig bent, dat je niet zo van groepen mensen houdt, of dat je depressief of negatief bent. Wat het ook is, je zult het eerst moeten onderzoeken en erkennen in jezelf. Daarna kun je je focussen op jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen, zodat je kunt werken aan die de onderliggende reden van jouw eenzaamheid.

Eenzaamheid begint met de relatie die je met jezelf hebt. Stop met jezelf te bekritiseren! Leer van jezelf te houden.

Iemand die eenzaam is, moet eerst weer contact maken met zichzelf. Anders blijf je in alle andere relaties ongelukkig en onzeker.

(Als je dit lastig vindt, neem contact met me op, ik heb heel veel tips om ervoor te zorgen dat jij weer van jezelf leert te houden. En ik gun het je zo! Ik help je met liefde!)

2. Zorg je niet zelf voor obstakels?

Als je elke dag op kantoor blijft overwerken, nooit meer een uitnodiging aanneemt van vrienden en je je elk weekend achter de geraniums verstopt, bouw je je eigen muurtjes op, mop. Als je een verbinding met de rest van de wereld wilt, zal je erover na moeten denken hoe je dat fort – wat je zelf hebt opgebouwd – kunt afbreken. Je bent heus niet met opzet eenzaam, dus het is goed om je leven en je routine onder de loep te nemen en erachter te komen waarom je je zo afgezonderd voelt.

Ligt het soms aan je situatie: Ben je een workaholic, een huismus, of woon je heel ver van al je vrienden? Of ligt het misschien aan jou: Is het je persoonlijkheid of zijn het jouw eigenaardigheidjes (die jou overigens uniek maken, dus don’t let that stop you)?

Houd eerst eens op met overwerken (neem het aan van iemand die zichzelf in een burn-out werkte: Stop ermee! Nu!), spreek iets af met die vrienden waar je nu steeds ‘nee’ tegen zegt. En kap met hele weekenden Netflix binge-watchen in je eentje, maar ga erop uit! Beleef nieuwe avonturen! Zorg ervoor dat alle obstakels weg zijn en jij weer kunt genieten van je tijd en je leven. De wereld wacht op jou…

3. Newsflash: Jouw leven speelt zich niet af in je computer of je smartphone.

De hedendaagse technologie is geweldig. Als nerd snap ik helemaal hoe je erin op kunt gaan… Maar jouw leven online kan nooit de plaats van jouw offline leven innemen. Wij mensen zijn net als kuddedieren; we zijn sociale wezens en hebben fysieke aandacht nodig.

Dat begon toen je geboren werd; je werd op de borst van je moeder gelegd om je psychische en fysieke ontwikkeling te bevorderen. En omdat je nu toevallig volwassen bent, wil dat niet zeggen dat het gemis aan menselijk contact geen effect op je heeft. Dus het is heel logisch dat je je zo voelt!

Er is natuurlijk niets mis met contact houden met mensen via Facebook, Facetime, Skype of telefonisch, maar fysiek in de buurt zijn van je familie of vrienden is zoveel beter en heeft zoveel meer effect. Je kunt een knuffel nou eenmaal niet digitaliseren… 😉

4. Maak nieuwe vrienden!

Dit is misschien een lastige voor de introverte mensen onder ons, maar ik wil je toch uitdagen om dit te proberen…

Stel jezelf voor aan collega’s die je eigenlijk nooit spreekt maar wel geregeld tegenkomt in het toilet, de lift of in de kantine. Maak eens een praatje met nieuwe buren. En als je dat eng of raar vindt, begin dan bij de kassajuffrouw in de supermarkt. Die vindt het vast heel gezellig om het even over iets anders te hebben dan of je het bonnetje wilt en of je zegeltjes spaart.

Jij bent de regisseur, hè? Niet vergeten. Jij bepaalt wie er een rol in jouw leven speelt of wie er niet in komt.

Probeer eens wat nieuwe vrienden te maken en je zult zien dat er nieuwe deuren voor je opengaan.

5. Word lid van een groep of een club.

Deze sluit mooi aan op stap 4. Heb jij een leuke hobby? Vind je het bijvoorbeeld leuk om te schilderen? Daar kun je vast een groep voor vinden. Bowlen? Daar heb je ook een club voor. Wat jouw hobby ook is, er zijn genoeg groepen waar je je bij zou kunnen aansluiten. Je kunt ook een talencursus volgen, een groepsles nemen in de sportschool, op yoga gaan… etc.

Zo kun je gelijk iets nieuws leren wat je altijd al hebt willen leren, of beter worden in iets wat je al deed… En je ontmoet mensen met dezelfde interesse die jouw enthousiasme delen. Een geweldige manier om je huis wat vaker te verlaten en nieuwe vrienden te maken!

6. Help anderen.

Als je anderen helpt of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doet, vult dat ook een van onze innerlijke natuurlijke behoeften. Je zorgt er niet alleen voor dat de ander zich beter voelt, maar je zal je zelf ook veel beter voelen. Als je anderen helpt, ook al is het maar met iets heel kleins, maak je al een verschil voor iemand en bovendien geeft het jou weer een doel en een gevoel van belangrijkheid.
Maar het fijne ervan is uiteraard dat het ook gelijk een band met iemand schept. Als je je op deze manier verbindt aan iemand, of aan een groep mensen, is dat al een heel goed begin om van je eenzaamheid af te komen. You go, girl!

7. Adopteer een huisdier.

Gezelschap hoeft natuurlijk niet van een andere homo sapiens te komen… Een huisdier kan jou ook heel veel plezier en gezelschap geven. Stel je eens voor hoe blij zo’n viervoetertje is als jij thuis komt van je werk… Die is er altijd voor je. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met huisdieren zich een stuk minder eenzaam voelen. (Serieus? Hadden ze daar een onderzoek voor nodig?) Een huisdier geeft je een gevoel van sociale steun en liefde. En daar kun je (op een goudvisjes na) wél mee knuffelen!

8. Vraag om hulp.

Sociale interactie is als voedsel. Het is bewezen dat als we onszelf die interactie ontnemen, we mentaal en fysiek instorten. Dus wacht niet tot het te laat is om om hulp te vragen.

Er zijn mensen die gezelschap zoeken in drugs of alcohol… Laat jou dat niet gebeuren! Hoe erg het ook lijkt op dit moment, er zijn altijd mensen die om je geven.

En er zijn genoeg mensen die je nog niet eens kent die om jou zullen gaan geven als je ze een kans geeft…

(Disclaimer: Maak alsjeblieft een afspraak met je huisarts of psycholoog als je het gevoel hebt dat jouw eenzaamheid complexer is dan ik in dit blog omschrijf.)

Help jezelf

Jij bent de enige die jouw eenzaamheid in de gaten kunt houden. Als je het te ver laat gaan, zal je zien dat jouw hele sociale leven langzaam zal verdwijnen. En zo neemt het ook je mentale en fysieke gesteldheid over… En raak je in een neerwaartse spiraal. Dat willen we niet en dat kun jij voorkomen!

Niemand kent jou beter dan jijzelf en niemand kan jouw gedachte lezen. Onthoud daarom, dat, voordat iemand jou kan helpen, je zelf eerst het probleem moet erkennen en je jezelf kunt proberen te helpen door middel van de 7 opties hierboven.

En onthoud ook dat niemand jou kan bereiken als jij avonden lang op je werk blijft hangen, of als je thuis voor de TV langzaam één wordt met de bank…

Maak er tijd voor, doe er moeite voor en zoek aansluiting bij anderen. Spreek wat af, organiseer een uitje of ga op een date. Zorg ervoor dat je zelf actie onderneemt.

Er zit een heel speciaal persoon in jou die er met smart op zit te wachten om contact te maken met een ander speciaal persoon… Het zou zonde zijn als jij niets onderneemt om ze samen te brengen… Toch?

Het enige wat je hoeft te doen is die eerste stap te zetten. Leef met lef, lieverd. De wereld – en die speciale persoon – wacht op jou.

2017-11-06T14:14:04+00:00 29 09 2016|0 Comments

Leave A Comment