7 Tips voor Jouw eigen Frisse VoorjaarsSchoonmaak (van binnen en buiten)

Wat is het heerrrlijk buiten, hè? Al die warme kusjes van de zon… Die blije mensen op terrasjes… En al die blote armen en benen overal… ?

Ik heb het je al eerder gezegd; dit is hét moment om verliefd te worden! ❤️

Enkele weken geleden vertelde ik je al even hoe dat precies komt en wat je er zelf aan kunt doen om die Lentekriebels een handje te helpen… Mijn blog met tips daarover kun je eventueel hier nog teruglezen.

Een tip die ik je toen tussen neus en lippen door gaf, was om een grote voorjaarsschoonmaak te houden van binnen en van buiten. Dit schreef ik:

‘Tijd om die ex waar je niets aan hebt eindelijk los te laten en al die vage chatcontacten te wissen uit je telefoon. Tijd om te vergeten wat je denkt dat mannen willen, of wat ze willen horen, maar om jezelf te creëren tot wie jij wil zijn! Tijd om veel te glimlachen, oogcontact te maken, gesprekjes te beginnen, nieuwe initiatieven te nemen en om het eens helemaal anders aan te pakken dit seizoen.’

Want zo’n frisse nieuwe start hoort bij de lente. En wellicht voel jij ook wel de kriebels om een letterlijke voorjaarsschoonmaak te houden? Eentje in je huis, die je helpt in je hoofd?

Ik voelde dat in ieder geval wel heel sterk een paar dagen geleden. Ik had die frisheid die je buiten ziet en ruikt, ook nodig in huis. Ik verlangde ernaar! Dus ik ben aan de slag gegaan…

Vicky’s Frisse VoorjaarsSchoonmaak

De afgelopen week was mijn vriend uitgenodigd op het hoofdkantoor van Facebook in Silicon Valley (bij San Francisco) om de 60-ste verjaardag van LEGO met ze te komen vieren, dus ik was weer even single thuis. En ik moet je zeggen; ondanks dat ik hem natuurlijk wel miste, vond ik het eigenlijk best wel weer even lekker zo alleen! ?

Het is niet alsof ik nooit het rijk alleen heb, maar ik had echt zo’n zin om het hele huis eens even flink in het sop te zetten en op te ruimen. Daar kan ik zo van genieten! Heb jij dat ook?

Opruimen en weggooien werkt voor mij rustgevend en meditatief. Ze zeggen natuurlijk ook dat een opgeruimd huis helpt aan een opgeruimd hoofd, en andersom. Bovendien heb je ook weer even het gevoel dat jij de touwtjes in handen hebt in je huis, en in je leven!

Ik voel me namelijk af en toe ook best overweldigd door al mijn bezittingen. Door al mijn spullen. Door alle ‘troep’…

En, als ik toch heel eerlijk met je ben; mijn to-do postbakje puilt op dit moment uit, en elke keer als ik het zie, voel ik zo’n koude rilling over mijn rug lopen en ren ik gauw de andere kant op… ?

Dat geeft me dus stress! Maar als ik er eventjes voor ga zitten en alles regel wat ik moet regelen, dan voel ik me weer helemaal voldaan en gelukkig. En trots. Yes! Weer iets bereikt! ?

Dus ben ik het rigoureus aan gaan pakken de afgelopen dagen. Want als er niemand anders in huis is, kan er ook niemand in de weg lopen. Dus woohooo!!! De bezem erdoor!

En ik kreeg zoveel energie en een gevoel van oprechte blijdschap bij mijn eigen grote frisse voorjaarsschoonmaak dat ik jou dat deze week ook van hartjes wil aanraden. En natuurlijk heb ik ook weer een paar bruikbare tips voor je hoe je het zelf aan kunt pakken!

(Maarrr… bonustip: Wacht even tot dat zonnetje weer weg is, zonde om nu niet te genieten van de lente buitenshuis…)

7 Tips van Vic voor een Frisse VoorjaarsSchoonmaak, van binnen en buiten

1. Ruim niet op maar gooi weg.

Hier krijg ik dus zelf een enorme kick van. Van weggooien. Misschien is je eerste gedachte bij jouw eigen troep wel: ‘Ik moet dit nodig eens opruimen!’ Nee my dear, je moet niets opruimen. Het is veel beter om te denken: ‘Ik moet nodig eens wat weggooien!’
Want weet je namelijk wat het is? Als je het niet bewaart, hoef je het ook niet op te ruimen! (Slim hè?) Dus gooi zoveel mogelijk weg, zodat er zo min mogelijk opgeruimd hoeft te worden. Heerlijk!

2. Ren niet gelijk naar de winkel voor opruimspullen.

Die fout heb ik zelf al zo vaak gemaakt, dat ik ‘m wel even met je moet delen.
Dan denk je dus: ‘Ik moet dit nodig eens opruimen!’ en dan ga je als eerste naar de Action of Xenos om een heleboel bakken, dozen, mandjes en andere opruimattributen te kopen.
Maarreh… newsflash: Dan heb je dus nóg meer troep om op te ruimen…
Pak dus alleen de vuilniszakken en ga eerst aan de slag met het weggooien en organiseren van je spullen. En als je zeker weet dat je écht iets nodig hebt om je bezittingen netjes in te bewaren, dan ga je ervoor shoppen.

3. Bewaar niet alles voor ‘je kan nooit weten’.

Mijn vader zei altijd: ‘Wie wat bewaart, heeft wat.’ Uhm ja oké, daar had hij natuurlijk ergens wel gelijk in. Maar dat resulteerde in ons geval in een garage tsjokvol met spullen waar niemand eigenlijk ooit iets aan had. (En te weinig ruimte voor de spullen waar we wel iets aan hadden!)
Natuurlijk zijn sommige dingen het echt wel waard om te bewaren, maar meestal kun je er maar beter van af zijn.
Zo had ik bijvoorbeeld nog allemaal spijkerbroeken van 20 kilo geleden in mijn kast liggen, voor de dag dat ik ooit weer op mijn ‘normale’ gewicht zou komen… Nou is die kans sowieso al best klein (hoewel ik wel erg mijn best doe), maar als ik dat gewicht heb bereikt, vind ik eigenlijk dat ik ook wel gewoon een paar nieuwe jeans verdien. Toch? Dus hoppa, weg ermee!

4. Sla niet alles op.

Je kerstballen, ski-spullen, winterjas en alle dingen die je van plan bent ooit nog eens te gebruiken, kun je natuurlijk gerust opslaan op je zolder, in de berging, of in de garage.
Maar we hebben de neiging om alles op te slaan wat we niet echt nodig hebben, nooit gebruiken, en eigenlijk niet eens zo leuk vinden. Alleen maar zodat het ‘uit het zicht’ is. Het is vaak makkelijker om iets op te slaan dan om na te moeten denken wat we er nou eigenlijk mee willen. ?
Maar uiteindelijk moet je er toch een keer mee dealen, dus denk erover na en breng het naar de kringloop, gooi het weg, geef het weg of verkoop het, zonder dat het eerst nog jáááren ergens opgeslagen staat.

5. Als je twijfelt wat je ermee moet doen…

Als je niet zeker weet of je iets weg wilt doen of wil bewaren, stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Waarom wil ik dit bewaren?
 • Welk gevoel krijg ik erbij als ik het bewaar?
 • Wat voel ik als ik het weg doe?
 • Word ik hier blij van? (<- een hele belangrijke vraag!)
 • Gebruik ik het vaak?
 • Bewaar ik het voor mezelf of voel ik me verplicht (door iemand anders)?
 • Als ik ergens meerdere exemplaren van heb, kan ik er dan een aantal wegdoen? (Zo vond ik bijvoorbeeld een belachelijk aantal scharen en bedacht ik; hoeveel scharen kun je tegelijkertijd nodig hebben in een huis met 2 personen? En dat geldt natuurlijk ook voor nietmachines, plakband houders, perforators, knoflookpersen… etc.)
 • Als ik dit niet tegen was gekomen, wist ik dan überhaupt wel dat ik het nog had?
 • Kan iemand dit beter gebruiken dan ik?
 • Voel ik me opgelucht als ik hier van af ben?

En specifiek voor kleding en schoeisel heb ik nog wat extra vragen voor je:

 • Doet dit iets voor me?
 • Voel ik me er aantrekkelijk in?
 • Zit het lekker?
 • Is het makkelijk te wassen?
 • Is het warm genoeg of te warm? (Voor mij is kleding snel te warm, maar dat is voor een koukleum natuurlijk andersom.)
 • Kan ik er goed in bewegen?
 • Past er iets anders bij uit m’n kast? (Soms koop je iets wat eigenlijk nergens bij past. Ook zonde.)
 • Is het echt ik? (Straal je ermee uit wie jij wilt zijn?)
 • Heb ik er meerderen van en heb ik ze dan allemaal nodig?

(Dit zijn overigens ook geweldige vragen om jezelf te stellen bij het shoppen; sommige kleren zijn hartstikke afgeprijsd, of exact jouw kleur of helemaal hip, maar stel jezelf eerst eens deze vragen voordat je zomaar alles koopt. Zit er een nee tussen, hang je het weer netjes terug. Scheelt je weer euro’s en ruimte in je kast!)

Als je jezelf deze vragen stelt, leer je ook veel over jezelf en wat jij nou werkelijk belangrijk vindt. En soms kom je erachter dat je bijvoorbeeld verdrietig of boos wordt van bepaalde herinneringen die sommige spullen bij je oproepen. Als je dat voelt, is het goed om deze spullen een ander plekje te geven. Negativiteit en verdriet kun je maar beter laten gaan. Dan maak je niet alleen plaats in je huis, maar ook plaats voor opluchting en vrijheid. ❤️

Als het, na het stellen van deze vragen, nog steeds niet duidelijk voor je is of je het moet bewaren of wegdoen, heb ik nog een paar opties voor je:

 • Doe het in een 6-maanden doos, zet het in je agenda en kijk er tegen die tijd nog eens naar.
 • Maak er een foto van en kijk of de herinnering met de foto voldoende is voor je.
 • Twijfel je omdat het kostbaar is? Verkoop het dan of geef het aan een goede vriendin.
 • Heb je spullen die je eigenlijk nooit gebruikt maar echt té zonde vindt om ze weg te doen? Gebruik ze dan! Dat mooie servies dat je bewaart voor speciale gelegenheden, terwijl er eigenlijk nooit speciale gelegenheden zijn… Zonde om het in een doos te laten zitten, toch? Gebruik dat mooie servies en voel je even als een prinsesje! Beter nog; voel je elke dag als een prinsesje! ?

6. Weg met de slechte energie!

Na een mislukte relatie is het ook slim om alle spullen die jou aan hem en een nare tijd doen herinneren, te verwijderen uit je huis. Zo verwijder je ook zijn energie en maak je plaats voor nieuwe energie (en een nieuwe liefde). Als je spiritueel bent, kun je ook nog even met wat verbrande salie wapperen door de kamers… Dan is je huis helemaal vrij van narigheid.

7. Neem baby-stapjes.

Meestal moet je eerst meer troep maken voordat het netter wordt. Als je gelijk alle lades van je ladekast omkiepert op je bed, voel je je misschien snel overweldigd en moe. Dus doe het rustig aan; laatje voor laatje, kast voor kast, hoek voor hoek, kamer voor kamer.
We denken altijd dat we veel meer kunnen doen in de korte tijd die we ervoor hebben, maar eigenlijk bereik je meer als je het rustiger aan pakt. Doe bijvoorbeeld elke dag een half uurtje, dan heb je binnen een maand ontzettend veel bereikt!

In conclusie…

Als je helemaal klaar bent met jouw eigen frisse voorjaarsschoonmaak, heb je een prachtige selectie gemaakt van alles wat je nog goed kan gebruiken en wat jou blij maakt. Je hebt nu dus juist voornamelijk liefdevolle spullen bewaard.

De ramen kunnen open en die heerlijke frisse lentelucht zal ervoor zorgen dat jouw huis jou ook weer helemaal opfrist en vernieuwt.

Minder spullen is meer vrijheid. En minder troep geeft meer plaats voor positieve energie. En dat helpt je weer voor een leven om verliefd op te zijn!  ❤️

 

2018-04-20T09:33:07+00:00 20 04 2018|0 Comments

Leave A Comment