Als single alleen op vakantie? Alle opties en tips op een rijtje

Veel singles zien op tegen de zomer omdat ze zich dan juist éxtra alleen voelen. Hun vriendinnen gaan met partners/gezinnen weg, en ze hebben soms niemand anders die met ze mee op reis kan. Dan gaan ze dus maar helemaal niet op vakantie, want ze willen (of durven) vaak ook niet alleen.

Dat begrijp ik hoor, maar je onthoudt jezelf dan wel van iets heel belangrijks. Want vakantie, even een break van je dagelijks leven, heb je écht nodig!

En er zijn genoeg manieren om toch op reis te kunnen gaan als alleenstaande… Ik geef je in deze blog graag wat voorbeelden en tips:

Een vakantie met een thema

Je kunt bijvoorbeeld een georganiseerde reis boeken met een thema; iets wat jij leuk vindt.

Zo ben ik een keer naar een yoga-retraite geweest op Ibiza en ook al verschillende keren op schrijfvakantie naar Italië. Ik ging gewoon alleen, kende niemand, ik had zelfs nog nooit van mijn Yoga docente Lena Tancredi (deze maand in Yoga Magazine) en van mijn schrijfdocente (tevens thriller-auteur) Marelle Boersma gehoord. Maar het waren allemaal héérlijke avonturen waar ik vriendinnen voor het leven heb gemaakt. 🙂

Je zou bijvoorbeeld ook naar Spanje kunnen om een cursus Spaans te volgen, zoals Petra vertelde in de Lieve Ladies Facebook groep. Maar je kunt ook op Schildervakantie, een Mindfullnessweekend boeken of op Stiltereis gaan, om maar iets te noemen… Er zijn genoeg verschillende thema’s en vast ook iets wat jou interesseert.

Een All-Inclusive pakketreis

Wat ik zelf ook meerdere keren heb gedaan, is gewoon een pakketreis boeken naar zo’n luxe All-Inclusive Resort. Dan hoef je alleen nog maar je koffer in te pakken en op tijd op Schiphol te staan en de rest wordt praktisch voor je verzorgd.

Vaak kun je je op zo’n resort prima een week (of langer) vermaken. En als je van te voren even wat research doet, kom je er snel genoeg achter of je ergens veilig alleen kunt zijn en of de omgeving voor jou oké voelt. Het is mij in ieder geval altijd prima bevallen in mijn eentje!

Een Single Reis

Vind je het spannend om helemaal alleen te reizen? Of ben je bang dat je je gaat vervelen? Dan kun je ook eens denken aan een ‘Single Reis’ die georganiseerd wordt door een reisorganisatie, speciaal voor alleenstaanden. Veel van mijn cliënten maken gebruik van die mogelijkheid en vertellen er enthousiaste verhalen over.

Mocht je meer informatie willen over alleen reizen of één van deze mogelijkheden, stuur me dan gerust even een mailtje.

Vind je het gewoon allemaal té spannend om iets alleen te ondernemen, en durf je het gewoon écht niet? Of kun je jezelf niet zo goed vermaken en voel je je niet zo op je gemak in je eigen gezelschap?

Dan kunnen we natuurlijk ook samen aan jouw zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelf-liefde werken en zorgen dat je door middel van mijn coaching en leuke oefeningetjes voor thuis wél zelf op pad durft om allerlei nieuwe geweldige avonturen te beleven.

De wereld wacht op je! 😉

Zet je leven niet ‘on hold’

Want weet je wat het is? Het is gewoon te zonde als je je leven ‘on hold’ zet totdat er weer een liefde in het spel is. Het is gewoon hartstikke zonde als je nu niet op reis gaat, omdat je ‘alleen moet’ en niet alleen wil/durft.

Ik hoor het eigenlijk veel te vaak van singles…

Wellicht heb jij ook dat gevoel dat je ‘nu even’ single bent, dat het een soort ‘tussenfase’ is. Maar nee, lieverd, het is gewoon een hele fase. Een volwaardige fase. Een fase waarin je leven gewoon door gaat!

En eigenlijk juist een fase waar jij nu even lekker de focus op jezelf mag hebben! Je leven stopt niet als je even geen partner hebt. Het gaat gewoon door. Dus jij ook! 😉

Maar je moet het wel zélf doen!!!

Ik zeg het zo vaak:

‘Jouw leven is jouw reis. Je bent alleen geboren en je gaat ook alleen weer dood. En wat daar tussenin gebeurt, moet je ook allemaal zelf regelen.’

Yup. I said it. Je hele leven is eigenlijk één groot Doe-Het-Zelf Project! Natuurlijk kom je onderweg mensen tegen die je af en toe helpen om laminaat te leggen of een muurtje te verven, maar het grootste deel moet je echt zelf doen.

Wachten op iemand om alles voor je te fixen is echt zonde van je tijd. Want jouw problemen zijn jouw problemen. En niemand komt je daarvan redden. Bovendien is jouw leven ook niet de verantwoordelijkheid van een ander. Die ander is tenslotte bezig met zijn eigen Doe-Het-Zelf Project.

Jouw leven is jouw verantwoordelijkheid.

Dus wacht niet op een partner om eindelijk te genieten van je leven! Wacht niet op een partner om weer lekker op vakantie te kunnen. Maar ga nú gewoon. Ga gewoon zelf! En maak er de leukste reis van je leven van!!!

Wachten op iemand om je leven ‘compleet’ te maken, is zooo 1996. (Dat was het jaar dat Tom Cruise tegen Renée Zellweger ‘You complete me’ zei in Jerry Maguire.)

Nee, you complete you, babe! Je kunt het namelijk allemaal zélf, en ik ben daar een wandelend voorbeeld van! En als ík het kan… nou, dan kan jij het natuurlijk helemáál.

Zorg ervoor dat je je zélf compleet en gelukkig voelt. Zorg ervoor dat je voor je eigen geluk kunt zorgen. Want niemand anders is daarvoor verantwoordelijk behalve jijzelf.

Als jij jezelf gelukkig kunt maken, als jij kunt genieten van je eigen gezelschap, als jij het leuk kunt hebben met jezelf, dan straal je dat ook uit. Gelukkige mensen zijn nou eenmaal veel aantrekkelijker dan zeurpieten. Dus kijk; dan heb je ook gelijk meer kans om op te vallen bij een potentiële nieuwe partner. 😉

En natuurlijk wil ik je daar met liefde mee helpen! Maak gerust eens een afspraak met mij voor een gratis sessie van een half uurtje. Lijkt dat je wat? Kijk dan eens hier of stuur gerust even een mailtje en dan plannen we dat samen.

Durf jij wel alleen op reis, moet je vaak op pad voor je werk, of heb je gewoon wat me-time nodig, dan heb ik nog wat tips voor je.

10 Tips voor als je alleen op reis gaat

1. Doe research

Alleen reizen maakt je natuurlijk wel enigszins kwetsbaar, vooral als je ergens komt waar je nooit eerder bent geweest. Doe daarom voordat je gaat boeken genoeg research. Google de plaats en check reviews op tripadvisor, booking.com of airbnb. Aan de hand van recensies van anderen krijg je al een goed beeld wat je kunt verwachten van de omgeving, de gastvrouw/heer of de accommodatie.

2. Verblijf ergens met gratis Wi-Fi

Als je ook flink wat tijd op een hotelkamer zal besteden, zorg dan dat er gratis Wi-Fi aanwezig is in jouw hotel. Zo kun je alsnog contact leggen op social media of via Skype of Facetime met je familie en vrienden om ze op de hoogte te houden van jouw avonturen (en wellicht om je minder ‘alleen’ te voelen).

3. Maak kennis met andere reizigers

Als je je snel eenzaam voelt, leg dan contact met andere reizigers. Dat kan zelfs al in het vliegtuig; tijd zat voor een praatje. Zo krijg je gelijk ideeën voor je vakantie en leg je wellicht gelijk een leuk contact voor tijdens de reis (of erna).  Als je gaat couchsurfen of een Airbnb boekt, klets dan ook met je gastvrouw/heer en vraag om tips voor leuke plekken in de buurt. Misschien is er wel een lokaal festival of iets wat je op internet tijdens je research niet hebt kunnen vinden.

4. Ontspan tijdens het eten

‘Alleen eten’ lijkt het meest angstaanjagende van alleen reizen, als ik iedereen zo hoor. Maar juist tijdens je maaltijden, kun je even ontspannen en jezelf zijn. Natuurlijk kun je ook een praatje beginnen met een leuke ober of barman, maar je kunt deze tijd juist goed benutten om rustig bij te komen van je dag en even te reflecteren. Neem een magazine of boek mee om aan tafel nog even wat te lezen, of neem een notitieboekje en een pen mee om op te schrijven wat je allemaal hebt beleefd of wat je plannen zijn voor de volgende dag. Uiteraard kun je ook in je smartphone of laptop duiken, maar persoonlijk vind ik dit altijd een beetje zonde van de ambiance. Vergeet niet te genieten van ‘the outernet’, zoals ik het noem. Neem en je tijd en duik niet weer zo snel mogelijk je hotelkamer in.

Ga je naar een plek met een lopend buffet? Neem dan een sjaal of pareo mee die je over je stoel kan leggen als jij even je bordje opnieuw gaat vullen. Zo hoef je niet constant een nieuwe tafel te zoeken als je opstaat. 😉

5. Begin je dag vroeg

Als je niet graag alleen uit gaat, aan de hotelbar wilt hangen, of barretjes en clubs bezoekt, ga dan op tijd naar bed en sta lekker vroeg op. Er is altijd wel genoeg te zien of te beleven op reis; misschien kun je een excursie boeken en/of lekker gaan sightsee-en! Als je vroeg op pad gaat, hoef je ook nergens in de rij te staan.

6. Doe iets wat je niet met een ander zou doen

Als je alleen reist, is het misschien best eng om iets nieuws te proberen (iets wat je normaal met een vriendin wél zou durven). Maar juist als je alleen bent, kun je mooi je eigen plan trekken en iets doen wat jij altijd al hebt willen doen, maar je vorige reisgenootjes nooit wilden doen. Wat zou jij echt het liefste doen deze dag? Doe dat! Nu kan het! Je mag uitslapen zo lang je wilt, je kunt zelfs de hele dag blijven liggen, of bezoek een suf museum wat alleen jíj leuk blijkt te vinden, ga lekker shoppen of doe juist de hele dag niets bij het strand. Deze reis geeft jou juist de mogelijkheid om iets van je bucket list af te kunnen strepen! Ga ervoor!

7. Neem veel foto’s

Een beetje een inkoppertje natuurlijk, maar in de tijd van de smartphone is het natuurlijk super makkelijk om overal foto’s van te maken. En als je ook nog ergens bent waar veel wi-fi plekjes zijn, kun je die foto’s gelijk delen op je social media. Dan is het bijna alsof je vrienden en familie alles met je meemaken. Anderen vinden het altijd leuk om plekken te zien waar ze zelf wellicht nog niet geweest zijn. Oh en vergeet je selfiestick niet! 😉

8. Let op je spullen

Zorg ervoor dat je je geld en pasjes op een veilige plek bewaart; dat je niet makkelijk ‘gerold’ kan worden. Heb je een handige tas die niet makkelijk van je schouder getrokken kan worden? Rugtassen zijn nooit handig omdat je niet kan zien wat er achter je gebeurt…

Het beste is om een bankpasje apart te bewaren, voor het geval je hele tas gestolen wordt. Mijn oma naaide altijd kleine zakjes aan de binnenkant van haar kleding speciaal hiervoor. Superhandige tip!

9. Laat je vrienden en familie weten waar je bent

Stuur je vrienden en familie jouw reisinformatie voordat je weggaat. Denk bijvoorbeeld aan je vluchtnummers en -tijden, de naam en het adres van je hotel en als je gaat rondreizen ook nog even een globaal schemaatje van je plannen.

10. Maak een lijst met nood-contacten

Toen ik alleen door de straten van Hong Kong wandelde, is mijn iPhone gerold. Om dan informatie op te zoeken of contact op te nemen met een instantie, is nogal een gedoe kan ik je verzekeren. Dus zorg dat je een lijstje hebt met contact gegevens. (Niet in je telefoon dus, haha, maar op een papiertje wat je ergens veilig kan bewaren…) Schrijf hier jouw nood-contacten thuis op en andere belangrijke telefoonnummers die je aldaar wellicht nodig hebt, zoals bijvoorbeeld van de alarmcentrale van jouw reisverzekering en bank. Ik vind het ook altijd erg handig om het adres van het hotel overal mee naartoe te nemen, voor het geval ik een taxi wil pakken en de chauffeur geen flauw idee heeft waar ik naartoe wil.

 

In conclusie

Veel mensen vinden alleen reizen heel eng. Maar als ervaren solo-traveler, kan ik je verzekeren dat het helemaal niet eng is, maar juist een van de meest heerlijke avonturen die je ooit zal beleven. Je kunt je eigen plan trekken, precies doen wat jij wilt, wanneer je het wilt en waar je het wilt. En je hoeft met niemand rekening te houden. Bovendien leer je weer meer over jezelf als je alleen reist en zal het je sterker en zelfverzekerder maken. Je bent tenslotte een vrouw van de wereld… Dus houd een positieve instelling en ga lekker genieten!

Wil je een keer met mij praten over alleen reizen? Stuur me dan gerust een mailtje.

2018-08-09T19:13:08+00:00 9 08 2018|1 Comment

One Comment

  1. Denise 11 augustus 2018 at 14:20 - Reply

    Leuk! Goeie tips! Ik ben héél vaak alleen op reis geweest, eerst toen ik nog geen kinderen had, maar ook nu ik kinderen heb en inmiddels alweer een paar jaar single moeder ben doe ik het. Mét ze, én zonder ze, ver weg en dichtbij. Ik kan het iedereen aanraden! Natuurlijk kan er eens een momentje zijn dat je je even niet zo happy voelt, maar heb je op vakantie wel eens goed naar de stellen en gezinnen om je heen gekeken? Daar gaat het ook niet altijd helemaal soepel, zelfs niet als dat wel zo lijkt. Geniet van je vrijheid (jíj kunt lekker zelf beslissen wat je wil gaan doen) en wie weet wat voor leuke mensen en avonturen je tegemoet komen!

Leave A Comment