‘Een perfecte illusie’ van Annette van Luyk (boekrecensie)

Allereerst moet ik zeggen dat ik zo iemand ben die een boek al snel saai vind en weg legt om te laten verstoffen en nooit meer aan te raken… Maar dat was niet het geval bij dit boek; Een Perfecte Illusie van Annette van Luyk!

Een perfecte illusie van Annette van Luyk - Liefdescoach Vicky Kwaaitaal schreef een boekrecensie met tips voor online daters

Annette heeft mij onlangs persoonlijk uitgenodigd om aanwezig te zijn bij haar boekpresentatie en gevraagd om dit boek te lezen en voor haar in mijn rol als LiefdesExpert en singlescoach een recensie te schrijven. En dat doe ik uiteraard maar al te graag!

Jeutje!!! Wat een spannend boek!!!

Ik heb de eerste helft in één adem door gelezen. Annette’s schrijfstijl leest makkelijk weg en ik kon me al snel identificeren met de hoofdpersoon Ellen; ik kan me heel goed voorstellen wat er in Ellen om ging toen ze de charmante John online ontmoette, zeker na een lange periode alleen te zijn geweest…

Als er eindelijk iemand op je pad komt die precies zegt wat jij graag wilt horen… Als je eindelijk weer iemand vindt waarmee je je diepste gevoelens kunt delen en er een hechte band met deze persoon ontstaat… Als je zo ‘verwend’ wordt door zijn aandacht dat je er gewoonweg verslaafd aan raakt… Tja, dan is het heel goed mogelijk dat je er te ver in doorslaat en niet meer helemaal helder kunt nadenken… Verliefdheid (ook een internet-crush) doet dat met de mens… 😉

Maar soms zijn dingen die ‘te goed om waar te zijn’ lijken, ook écht niet waar. En John was niet waar. John bestond niet. John was een hersenspinsel van Solomon, maar uiteindelijk – door haar eigen naïviteit – ook een beetje van Ellen. En zo werd Ellen het slachtoffer van een zogenaamde ‘Catfish’…

Op een gegeven moment raakte Ellen me kwijt. Ik kon me niet meer met haar identificeren en ik schoot terug in mijn rol als liefdescoach. Ik wilde alleen maar tegen haar roepen: ‘Nee! Geloof hem niet! Hij liegt!’ En iets verderop in het boek riep ik nog iets harder: ‘Nee! Doe het niet! Laat het los! Ga geen verhaal halen! Ga niet naar Ghana!’ Maar ja… Ellen hoorde me niet en ze was al onderweg…

Vanuit verschillende perspectieven, meeslepend en super spannend!

Wat ik leuk vond aan dit boek is dat het vanuit verschillende perspectieven is geschreven. Ik wil eigenlijk niet te veel verklappen, want je moet dit boek gewoon zelf lezen, maar doordat je het onder andere ook vanuit het oogpunt van ‘de dader’ leest, krijg je ook een soort sympathie voor hem. En dan weer niet. En dan weer wel. En dan weer niet. En dan weer wel…

Zoals ik al zei; meeslééépend…

In deel 3 word het verhaal echt spannend en kon ik het boek niet meer wegleggen totdat ik wist dat Ellen veilig was… Alleen weet je dat eigenlijk steeds niet helemaal zeker in de hoofdstukken die volgden… Dat maakte dat ik bleef lezen… En zo las ik dus de laatste delen ook in één ruk uit! Heerlijk!

Tuurlijk, er waren stukken die ik me niet helemaal voor kon stellen, maar misschien ook wel omdat ik niet wil geloven dat mensen zo fout als de oplichters uit het boek zijn. En eerlijk gezegd wil ik ook niet geloven dat mensen zo naief als Ellen zijn…

Maar die zijn er genoeg! Helaas is Ellen namelijk niet alleen en komt het begrip ‘Catfishing’ vaker voor dan je denkt. Ook in Nederland!

In mijn praktijk hoor ik dit soort verhalen ook. Gelukkig niet zo extreem als in dit boek, maar toch… vrouwen vallen vaak voor een illusie.

Dus hoe weet je of je te maken hebt met een echte charmeur en voorkom je dat jij een prooi wordt van een Catfish?

Mijn tips bij online daten:

 • Gebruik een goed aangeschreven datingsite (het liefst eentje waar je een abonnement moet nemen; dit laat commitment zien en betekent dat de leden serieus zijn in hun zoektocht naar een partner).
 • Analyseer de foto’s die je van iemand ontvangt goed en vraag om meerdere, recente foto’s.
 • Let op standaardberichten; als iemand serieus interesse heeft, stelt hij/zij gerichte vragen naar aanleiding van jouw profiel.
 • Wees selectief! Leg gerust meerdere contacten, maar ga op minder dates!
 • Herken dominantie; als iemand al zijn eisen op zijn profiel heeft staan, kun je die maar beter vermijden. Liefde is geven en nemen, niet van te voren al van alles eisen van een ander.
 • Zorg altijd dat je iemand eerst een keer aan de telefoon hebt gesproken. Als dat al niet goed voelt, kun je jezelf en de ander tijd en teleurstellingen besparen. (Waarom vindt iedereen bellen zo eng, maar afspreken met een vreemdeling niet?)
 • Na dat telefoontje spreek je snel af voor een kop koffie o.i.d. op een neutrale plek; laat het online contact niet eindeloos duren.
 • Als de persoon een ontmoeting blijft ontwijken, vraag dan tenminste om te Skypen of Facetimen, zodat je ook echt kunt zien of deze persoon is wie jij denkt dat hij/zij is.
 • Doe ook gerust eerst wat research online.
 • Heeft hij/zij een Facebook (of andere social media) pagina met ‘genoeg’ vrienden en actuele informatie over zijn/haar leven?
 • Zijn het echte foto’s en geen model-shoots?
 • Staan er ook andere mensen op zijn/haar foto’s en zijn dezen ook getagd in foto’s?
 • Stuur nooit te veel persoonlijke informatie!
 • En stuur zeker geen geld!!! (Dom, dom, dom, Ellen!!!)
 • En tot slot: vertrouw op je intuïtie! Vertrouw je het niet? Verbreek dan het contact!

Op het moment dat Ellen bang werd wat anderen ervan zouden denken, moest ze eigenlijk ook bang zijn om het feit dat ze het zelf niet dacht… Ze wist het dus eigenlijk wel, ze wilde het alleen niet geloven… Haar verlangen naar het sprookje was te groot om toe te geven dat het sterk leek alsof het écht slechts een sprookje was… En dat het waarschijnlijk niet zou eindigen in ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’…

Dus laat je door een online liefde niet meeslepen. Luister naar de mensen die je IRL kent en het beste met je voor hebben! En mocht je een catfish aan de haak hebben geslagen, gooi ‘m terug in de oceaan, leer ervan, en ga nooit, nooit, nooit je gelijk halen! Brrr…

 

Je kunt het boek Een perfecte illusie van Annette van Luyk via deze link bestellen in paperback of e-book vorm. Meer over de schrijfster Annette van Luyk vind je hier: https://annettevanluyk.nl/

2018-07-31T15:12:01+00:00 31 07 2018|0 Comments

Leave A Comment