Ghosting: Hoe ga je ermee om?

Heb jij het ook wel eens meegemaakt? Je leert iemand kennen… Het is leuk, nieuw, spannend… Je hebt het gevoel dat de ‘klik’ er is… Het contact komt duidelijk van twee kanten… De dates zijn gezellig… Je voelt je op je gemak… Hij lijkt net zo geïnteresseerd in jou als jij in hem, dus je wordt steeds enthousiaster… Dit zou ‘hem’ wel eens kunnen zijn…

En net als jij er helemaal voor wil gaan, trekt hij zich terug. Het contact wordt minder totdat je ineens helemaal niets meer van hem hoort. Alsof ‘ie met de noorderzon is vertrokken, van de aardbodem is verdwenen, op is gegaan in rook…

‘Ghosting,’ noemen ze dat… En het komt vaker voor dan je misschien denkt.

Ik heb er tijdens de Liefdes 10-Daagse ook al aandacht aan besteed, omdat ik er aardig wat mails over ontving van verschillende deelneemsters. Maar ik neem vandaag de tijd om er nog even wat dieper op in te gaan en jou te helpen er makkelijker mee om te gaan. Want het is best wel… sh!t.

Weet je wat het met ghosting is? Laten we eerlijk zijn; het is gewoon onbeleefd en lomp. Er is ook geen excuus voor. Het is kinderachtig, lui en best wel gemeen… Maar het is ook erg makkelijk om te doen. Als je elkaar via het internet (of een dating app) hebt leren kennen of als je verder nog niet echt ‘verbonden’ met iemand bent, is het de makkelijkste manier om te stoppen met communiceren en om iemand weer te ‘deleten’ uit je app, uit je telefoon, of uit je hoofd en je leven.

Vroeger hadden we geen dating-apps, vroeger werd er niet geghost, vroeger wisten we tijdens het daten beter waar we aan toe waren. Tegenwoordig kun je makkelijker en sneller contact leggen, en dus ook makkelijker en sneller het contact verbreken. Iets wat er blijkbaar bij hoort en wat we ook weer onder de knie moeten krijgen. Dus daar wil ik je graag bij helpen met de onderstaande tips.

GHOSTING: Hoe ga je ermee om als iemand ineens verdwijnt?

1. Onthoud dat het absoluut niets over jou zegt.

Het belangrijkste om te onthouden, als iemand er ineens vandoor gaat, is dat dat absoluut helemaal niets over jou zegt. Geloof me! Jij hebt niets verkeerd gedaan! Jij bent het nog steeds ontzettend waard om van gehouden te worden! En iemand zal dat inzien. Deze persoon helaas alleen niet.

Het zegt daarentegen wel alles over de persoon die verdwijnt. Het bewijst namelijk dat hij niet om durft te gaan met het oncomfortabele gevoel wat zou kunnen ontstaan als hij eerlijk is. Dat hij wellicht bang is om te moeten dealen met jouw emoties die daarop volgen. Maar het zegt ook dat hij niet beseft wat voor impact zijn acties hebben, of erger nog; dat het hem niets kan schelen.

In zijn defense: Mannen vinden het vaak te moeilijk om het contact op een vriendelijke manier af te kappen. Of ze kunnen dat gewoon niet. Wellicht kan hij het zelf niet eens verklaren waarom hij het niet voelt. En dan is ‘verdwijnen’ natuurlijk het makkelijkst…

Maar dat betekent dus helemaal niet dat jij iets verkeerd hebt gedaan! De reden dat hij het niet meer voelt of toch niet wil, hoeft absoluut niets met jou te maken te hebben. Ik kan wel 100 redenen bedenken waarom hij het toch niet wil die allemaal niets met jou te maken hebben. Het kan bijvoorbeeld ook dat hij zelf onlangs pas heeft geconcludeerd dat hij er toch nog niet klaar voor is. En misschien heb jij hem wel een gunst gedaan om dat in te zien. Lief van jou, eigenlijk!

Wat ook de reden is, het is zijn reden en dat is zijn zaak, dus laat het bij hem en betrek het niet op jezelf. Hij was niet de juiste persoon voor jou, want de juiste persoon zou jou dit nooit aandoen! Soms is het gevoel er gewoon niet. En dat mag hij hebben, net zo goed als dat jij dat mag hebben. Jij bent niet iedereen’s kopje thee, en sommige mensen drinken geeneens thee. En dat is ook oké.

2. Wat wil je nog van hem?

Vraag jezelf eens af wat je nou eigenlijk nog wilt van die persoon die ervandoor is gegaan. Waarom doet dit je zoveel? Wilde je gewoon dat iemand jou met respect zou behandelen? Het netjes af zou sluiten zodat je weer door kan met je leven (en met de volgende date)? Vond je deze persoon echt zo leuk? Waarom reageer je er zo heftig op?

Blijkbaar voelt deze persoon zich nog helemaal niet ‘verbonden’ met jou. En zat jij er heel anders in… Misschien heb je hem verkeerd ingeschat, misschien was hij een geweldige acteur en misschien is het leven af en toe niet zo eerlijk als we zouden willen. Het voelt toch een beetje alsof we in de steek gelaten zijn en dat is natuurlijk nooit een fijn gevoel.

Feit blijft dat zijn Houdini-actie nogal respectloos naar jou toe is. En dat jij jezelf iemand gunt die jou met respect behandelt. Want dat verdien je! Vind je ook niet? Dus weet wat je waard bent, en neem geen genoegen met minder! Als je dat goed beseft, zou je ook niets meer van hem moeten willen.

3. Verwacht geen verklaringen of excuses.

Want weet je, excuses maken het er nooit beter op. In plaats van dat iemand zomaar ineens verdwijnt, had hij ook kunnen zeggen; ‘Sorry, maar ik ben op dit moment toch niet op zoek naar iets serieus’ (terwijl hij heel goed wist dat jij daar wel naar op zoek was). Of; ‘Ik denk niet dat we bij elkaar passen’ (terwijl hij al snel wist hoe jij in elkaar zat en het contact toch zo lang onderhield). Of; ‘Jij bent te goed voor mij’ (wat waarschijnlijk ook zo is, ja). Maar even serieus; voelt zo’n verklaring zoveel beter?

Tijdens de 10-Daagse noemde ik dit een exit-gesprek. Zo’n gesprek dat je ook krijgt als je weggaat bij een bedrijf. Om de boel nog even te evalueren. Heb je dat exit-gesprek echt nodig na een paar dates? Nee toch? Al die excuses voelen namelijk echt niet veel beter dan geen excuses. Dus laat hem gewoon weer rustig verdwijnen in de achtergrond… waar hij vandaan kwam.

Verzin ook geen excuses voor hem, maar accepteer het. Ontkennen heeft geen zin. Tuurlijk; hij kan zijn telefoon kwijt zijn of het nu gewoon even heeeel druk hebben met zijn werk, maar als je na een week nog niets hebt gehoord, dan zit jij al niet meer in zijn systeem en is hij een zogenaamde ghost.

Als iemand verdween na een date, zeiden mijn vriendin en ik altijd (om elkaar gerust te stellen): ‘Ik hoor niets meer van hem, hij zal wel dood zijn.’ Want tja, dat is de meest logische verklaring, toch? Ghihi… (En zo houd je het luchtig en optimistisch voor jezelf, zodat je makkelijk door kan met je leven en het daten.)

Tip van Vic: Het is beter om je hart iets langer te beschermen. Geniet van de tijd die je besteed met iemand nieuws, leer elkaar beter kennen, heb plezier. Maar ga er nog niet helemaal in op. Ga nog niet helemaal in hem op. Blijf in de ‘ontdekkingsfase’ en houd je verwachtingen op een laag pitje.
In liefde zijn er nooit garanties, en tijdens het daten nog minder… Dus bescherm jezelf. Bescherm je hart. Neem de tijd. Zo kunnen die verdwijntrucs je ook niet zo raken en kun jij makkelijk de draad van het daten weer oppakken.

4. Heb jij zelf ook wel eens de behoefte gehad te verdwijnen?

Misschien ben jij ook wel eens (per ongeluk) verdwenen. Ook al sta ik er nu totaal niet achter, heb ik het vroeger zelf ook vast wel eens gedaan. Er was een tijd dat ik enorm veel aan het daten was… Ik was een echte serial-dater. En omdat ik toen nog niet wist hoe ik moest filteren, zaten daar ook wel eens vreselijk saaie, nietszeggende dates tussen. Van die dates die voelden als een soort ongemakkelijk sollicitatie gesprek en ik me niet kon herinneren dat ik ergens voor gesolliciteerd had. Dan was ik na de date totaal niet geïnteresseerd in de baan en liet ik het contact liever langzaam een beetje verwateren… Totdat het vanzelf ophield. Oepsie…

Ik ging er toen nog vanuit dat mijn dates hetzelfde ervoeren als ik, dus dat het ze waarschijnlijk niets zou uitmaken… Maar helaas kwam ik er later pas achter dat dat niet altijd zo is.

Soms had ik zo overduidelijk het gevoel dat er totaal geen klik was, terwijl mijn date naderhand super enthousiast vroeg wanneer we elkaar weer zouden zien. (Huh?) Dus tja, nu ik weet wat ik nu weet, heb ik best spijt van mijn eigen verdwijntrucs en realiseer ik goed dat het niet zo netjes was. Dus sorry, Charles. Of Brian. 😉

5. Je kunt hem niet opvoeden.

Je hebt geen controle over zijn gedrag. Het heeft totaal geen zin om hem nog de waarheid te zeggen. Het is niet jouw taak om hem op te voeden. Dit vind ik zelf eigenlijk het moeilijkste van het hele ghosting-verhaal. Dat je je erbij neer moet leggen.

Het heeft namelijk totaal geen zin om nog even je eigen zegje te willen doen, om hem duidelijk te maken dat hij in jouw ogen best wel een ‘lompe boer’ is, want geloof me; je krijgt natuurlijk never nooit meer een respons en dan voel je je nog vervelender.

Wat dan ook zijn reden van de verdwijning is, het interesseert hem blijkbaar niet genoeg om daar contact met jou over op te nemen, dus wat jij nu nog te zeggen hebt, komt ook niet meer bij hem aan.

Tip van Vic: Als jij weet wat je nodig hebt in een relatie en in je leven, als jij eerlijk bent in wat je wilt bereiken met daten, dan kom je hier ook weer overheen. Van elke ervaring tijdens het daten leer je. Van een nutteloze date, van een geweldige date, maar ook van de ervaring dat iemand ineens verdwijnt. Laat het je niet frustreren of verbitteren, maar word er sterker en wijzer van!

6. Relax.

Jij doet helemaal niets verkeerd. Je doet je best. Je bent jezelf. En als het wel ‘meant to be’ is, dan merk je dat vanzelf. Haal even 10 keer diep adem, relax, doe een paar zonnegroetjes, zing mee met je favoriete liefdesliedjes, eet een hele reep Tony Chocolonely, doe wat jij nodig hebt om je beter te voelen en hier overheen te komen.

Ik kan je helaas niet beloven dat daten altijd een feestje is. Ik heb wel hilarische date stories voor je, en ik kan je talloze romcoms aanbevelen waar het wel lijkt alsof het één groot sprookje is, maar heel vaak is dat het gewoon niet. Ghosting hoort er tegenwoordig blijkbaar bij. En daar moeten we mee leren leven als we willen blijven daten.

Dus geef het niet op doordat één iemand verdwijnt. Houd de moed erin, blijf lekker daten, geniet van alle gezellige dates en leuke nieuwe contacten, leer van alle lessen op je pad, word sterker en wijzer. En laat de ghosts rustig verdwijnen in de achtergrond… waar ze vandaan kwamen.

7. Houd van jezelf. ️

Geloof in jezelf. Wees zeker van jezelf. Respecteer jezelf. Waardeer jezelf. En houd van jezelf. Altijd!

Als iemand je dan afwijst, ben je er makkelijker en sneller overheen, omdat je altijd nog jezelf hebt. (En mij natuurlijk.)

 

Heb jij dit zelf wel eens meegemaakt en nog steeds moeite met doorgaan? Doorgaan met je leven en met het daten? En kun je wel wat zelfrespect, zelfliefde, eigenwaarde en zelfvertrouwen gebruiken? Neem dan gerust eens contact met mij op. Ik help je met liefde!

2018-03-02T16:54:29+00:00 2 03 2018|1 Comment

One Comment

  1. Cherryl 8 maart 2018 at 14:03 - Reply

    Goede tips Vicky, en vooral inderdaad van jezelf blijven houden en niet denken dat het aan jou ligt!

Leave A Comment