Vind jij het moeilijk om iemand te vertrouwen?

We zijn allemaal wel eens teleurgesteld in ons leven. En, neem het me niet kwalijk, maar ik gok zomaar dat jij geen uitzondering bent.

Als je mijn blogs leest, ben je waarschijnlijk single en ben je wellicht getrouwd geweest of lang samen met iemand geweest, en ben je nu weer in het proces om ‘opnieuw te beginnen’. En dat is een tijd waarin je best kwetsbaar bent. Vooral als je een heftige scheiding of break-up hebt meegemaakt is het natuurlijk logisch dat je die pijn nooit meer wilt voelen.

En dus is; ‘Hoe kan ik weer iemand vertrouwen?’ de vraag die mij tijdens mijn coachingssessies vaak gesteld wordt.

Als ik een toverstokje had, dan hield ik dat even boven je hoofd en sprak ik een prachtige magische spreuk uit, zodat jij weer zou kunnen vertrouwen, maar helaas… Ik ben geen Vicky Potter.

De enige manier om weer te leren vertrouwen, is om door die angst heen te gaan en … tja … om toch weer te vertrouwen.

Volgens mij was het Hemingway die zei;

‘The best way to find out if you can trust anybody is to trust them.’

Dus je zal het toch weer moeten proberen, lieverd.

You got this!

Misschien heb jij ook wel eens last van angsten… De angst voor afwijzing, foute beslissingen, het onbekende, gebruikt of misleid te worden, verlaten te worden of jezelf te verliezen…

Je kunt die angsten jou tegen laten houden, omdat je denkt dat je jezelf dan beschermt, maar je kunt ook je ‘big girl panties’ aan doen en besluiten dat wat er ook gebeurt, jij ermee om kunt gaan.

Onthoud goed dat ‘iemand vertrouwen’ een keuze is. Het was niet jouw keuze om bedrogen of teleurgesteld te worden, maar het is wel jouw keuze om iemand te vertrouwen.

Dus als je tegen mij zegt dat je bang bent om iemand te vertrouwen, zeg je eigenlijk dat je bang bent om erop te vertrouwen dat jij de juiste keuze maakt.
En je zegt eigenlijk ook dat je bang bent dat je er nooit meer overheen zal komen, als je de verkeerde keuze maakt.

Vertrouw op jezelf. Dat is lastig als je jezelf misschien de schuld geeft van het uitgaan van de relatie of omdat je iets niet (snel genoeg) door had. Maar lieverd, leer ervan en laat het gaan. Nu weet je beter!

Nogmaals, vertrouw op jezelf. Als die nieuwe persoon het (ook) verpest, dan ben jij nog steeds oké. Je bent er al eerder overheen gekomen! Het was misschien geen pretje, maar je weet nu wel dat je dat makkelijk nog een keer kan.

Je bent zoveel meer veerkrachtig dan je zelf denkt! You got this! Ook als je veel hebt meegemaakt, als je bent gekwetst en teleurgesteld, is dat alleen je ego die een deuk(je) heeft gekregen. Maar jij, jij bent nog steeds jou geweldige zelf en dat deukje heeft niets met jou en jouw toffe persoonlijkheid te maken. Dus laat het je niet tegenhouden!

Maar hoe doe je dat nou? Hoe begin je weer te vertrouwen?

Heel rustig. Met babystapjes. Probeer elke dag iets meer open te zijn, iets meer van jezelf te laten zien aan de wereld en iets meer te vertrouwen.

Natuurlijk kun je het daten, mannen en de liefde gewoon volledig links laten liggen en er nooit meer aan beginnen. Dan zal je ook nooit meer teleurgesteld worden, maarreh… vind jij het dat waard??? Nee, toch?!

Ik geloof er ook niet in als mensen zeggen: ‘iemand moet mijn vertrouwen eerst verdienen.’ Nee, je leert iemand vertrouwen door die persoon te vertrouwen. Met babystapjes, zoals ik al zei. Heel voorzichtig. Elke dag weer.

Ik geloof heilig in de goedheid van de mens. Ik geloof dat iemand een goed persoon is en goede intenties heeft en oprecht en eerlijk tegen mij is. Daar begin ik zelf met vertrouwen. Maar wel voorzichtig, natuurlijk.

En als mijn vriend vergeet de vuilnis buiten te zetten, betekent dat natuurlijk niet dat ik hem nooit meer vertrouw met kleine huishoudelijke klusjes. 😉

En als jij iemand aan het daten bent, die zegt dat ‘ie je later zal appen, maar dat dan niet doet, wil dat ook nog niet zeggen dat jij gelijk maar je conclusies moet trekken dat hij daarom niet betrouwbaar is. Maar dat je eerst even geduldig af zal moeten wachten op zijn eventuele uitleg. (In plaats van dat je gelijk roept: ‘Zie je wel? Ze zijn al-le-maal hetzelfde!!!’)

(Want dat zijn ze namelijk niet. Geloof me. Ik heb er een heleboel ontmoet. En ze zijn allemaal anders.)

Weet je, het leven is niet altijd even makkelijk. Het zit vol met lessen die we onderweg zullen moeten leren. Of we nou willen of niet. Maar onthoud dat jij altijd de keuze hebt om te leven naar je positieve of naar je negatieve ervaringen. Jouw toekomst kan er totaal anders uitzien dan jouw verleden. Jij kunt namelijk zelf andere keuzes maken. En dat je ooit teleurgesteld bent in de liefde, wil absoluut niet zeggen dat dat nog een keer gebeurt.

Dus laat het los. Focus je niet zo op hoe moeilijk het is om iemand te vertrouwen. Want als je erop focust, dan stuur je die negatieve gedachten het Universum in… Weet je nog dat we het daar vorige week ook over hadden? Dat komt allemaal weer naar je terug. Niet handig, dus. Loslaten.

Ben je bang om afgewezen te worden?

Is dat de reden dat je niet durft te vertrouwen? Dan kom ik toch weer terug bij mijn stokpaardje: Houd eerst van jezelf! Zorg ervoor dat jij je eerst compleet en gelukkig voelt met jezelf!

Ik spreek zoveel single vrouwen die nog steeds constant op zoek zijn naar de bevestiging van anderen… Of die ervan uitgaan dat de liefde van een ander belangrijker is dan de liefde van jezelf.

Neeee!!! Wij moeten er echt voor zorgen dat we zelf de meest belangrijke persoon in ons leven zijn. Dat we weten dat, wat er ook gebeurt, wij er altijd voor onszelf zullen zijn en dat we no matter what van onszelf blijven houden.

En het was Vicky Kwaaitaal die zei:

‘Van jou houden is niet de taak van een ander, maar de taak van jezelf.’

En dan bedoel ik dus uiteraard; onvoorwaardelijk van jezelf houden. Dus ook als je een paar kilootjes te zwaar bent, of als je jezelf soms eigenlijk een beetje lui vindt, of als je de sportschool deze week weer niet gezien hebt, of als je de afwas nog niet gedaan hebt… etc… Ondanks dat allemaal… Dat je dan nog steeds onvoorwaardelijk van jezelf houdt! Dat is wat ik bedoel.

(Lees anders de 30 Beloftes aan Jezelf die ik je vorige week stuurde nog eens door.)

En ja, natuurlijk is het k#t als je afgewezen wordt. Het is hartstikke k#t als iemand jou blijkbaar toch niet zo leuk vindt als jij hem en als het niet helemaal loopt zoals jij had gehoopt… Maar dat hoort erbij en het is doodnormaal dat zo’n afwijzing iets met je doet. Dus neem het jezelf ook niet kwalijk. Je mag je best even rot voelen, maar laat het je niet tegenhouden in de toekomst!

Want weet je wat het is? Je bent misschien na een sollicitatiegesprek ook wel eens niet aangenomen, of misschien was het huis wat je wilde kopen ook net verkocht, of heb je ook wel eens ruzie met een familielid die jou gewoon niet wil begrijpen… Dat zijn allemaal afwijzingen waar we mee te maken krijgen in het leven… Maar die weerhouden ons er niet van om op een andere baan te solliciteren, of om een ander huis te gaan bezichtigen, of dat familielid toch maar weer even te appen of te bellen. Toch?

En toch zijn zoveel singles zo bang voor afwijzingen dat het ze wel weerhoudt om te daten, om nieuwe mensen te ontmoeten, of om te proberen om verliefd te worden…

Hartstikke zonde. Want verliefd zijn en iemand ontmoeten die wel 100% voor je gaat, is het allemaal 100% waard.

Tip van Vic:

Leer ervan. Jaja, daar kom ik weer met mijn levenslessen, maar ook van een afwijzing kun je leren. Dus neem even een momentje om te bedenken wat je ervan geleerd hebt:

  • Wat doet het met je?
  • Waarom voel je je zoals je je nu voelt?
  • Wat staat er in de weg van de liefde?
  • Wat staat er in de weg van je geluk?
  • Zou het kunnen dat je het zelf een beetje saboteert?
  • Hoe ga je het de volgende keer aanpakken, zodat dit niet nog eens gebeurt?

Door deze ervaring leer je jezelf ook beter kennen; je komt er hierdoor weer beter achter wat je precies wilt in een relatie en wat je nodig hebt in je leven.

Afwijzing is niet het einde van de wereld. Je gaat er niet dood van. Toch?

Natuurlijk is het k#t, ik weet het; ik ben ook vaak genoeg afgewezen en het zuigggt, maar je leert ervan en je groeit erdoor. Pijn en teleurstelling horen bij het leven en helaas ook bij de liefde… Maar blijven lijden… tja, dát is een keuze. 😉

 

 

2019-02-20T14:33:05+00:00 16 03 2018|0 Comments

Leave A Comment