Zo leer je jouw Zelf-Liefdestaal spreken om meer van jezelf te houden

Heb je wel eens gehoord van de 5 Liefdestalen van Gary Chapman? In zijn boek ‘De 5 Talen van de Liefde‘ omschrijft hij de 5 manieren hoe mensen uiting geven aan hun liefde. In het kort kunnen we onze liefde volgens hem op 5 manieren laten blijken: Door bemoedigende woorden, door het geven van onze tijd en aandacht, door kadootjes te geven, door anderen te helpen en door lichamelijke aanraking.

Als je aan het daten bent of een relatie hebt, is het heel handig als je elkaars taal van de liefde spreekt, zodat je hem/haar op de juiste manier jouw liefde kan geven. Zo voelt de ander zich meer geliefd en gewaardeerd en houd je je (beginnende) relatie dus leuk en sprankelend!

Dat geldt niet alleen in liefdesrelaties, maar eigenlijk in alle relaties, dus ook bij familieleden en vrienden is het handig om te weten wat zij het meeste waarderen… Maar zeker ook in de relatie met jezelf! En daar wil ik het vandaag vooral met je over hebben, want ik vind dat we best wel wat vaker wat liever voor onszelf mogen zijn… 😉

¿No comprendo?

Mijn Liefdestaal is ‘tijd en aandacht’. Vandaar dat ik het ook zo fijn vind dat jij deze blog nu leest en er even de tijd voor hebt gemaakt! Dat soort dingen waardeer ik enorm. Dus dank je wel! Lief van je! <3

Daarentegen geef ik bijvoorbeeld weer niet zoveel om kadootjes. Ik heb al zoveel spullen… :-/

Mijn vriend weet dus heel goed dat hij niet thuis hoeft te komen met een bos bloemen (hoewel ik een reep chocolade nooit zal afslaan), maar dat ik het gezelliger vind om met hem uit eten te gaan bijvoorbeeld.

Wat ook wel zo handig is, is dat hij dezelfde Liefdestaal spreekt en we niet langs elkaar heen praten. Zo houdt hij er ook meer van om tijd met mij te besteden en samen leuke dingen te doen dan om kadootjes te krijgen, complimentjes te horen of gemasseerd te worden bijvoorbeeld.

Maar stel dat jouw (toekomstige) partner enorm van knuffelen houdt en jij totaal niet (of andersom), dan kan dat best problemen opleveren. Of stel dat jij verlangt naar wat meer quality time en hij denkt dat ‘ie je blij kan maken met een bos vergeet-me-nietjes… Dan is het alsof jij Spaans spreekt en hij Chinees en dat zorgt vaak voor teleurstellingen.

Daarom is het handig om erachter te komen welke Liefdestaal iemand spreekt.  Weet jij het van jezelf?

Welke van de 5 Liefdestalen spreek jij?

1. Positieve woorden
Heb jij vaak behoefte aan complimentjes en opbouwende woorden? Natuurlijk heb je dat vast liever dan kritiek en gezeur aan je hoofd, maar mensen met de Liefdestaal ‘Positieve woorden’ zijn hier extra gevoelig voor.

2. Tijd en aandacht
Vind jij het het fijnst om samen te zijn, leuke dingen te doen en vooral veel aandacht te hebben voor elkaar? Die oprechte interesse, dat is waar ik ook zo van geniet. En dat is het meest waardevolle wat je iemand met deze Liefdestaal kan geven.

3. Cadeaus
Houd jij er juist meer van om af en toe een mooie bos bloemen of een (zelfgemaakt) cadeau te ontvangen? Een kleinigheidje kan dan al voldoende voor je zijn, omdat het eigenlijk natuurlijk stiekem gaat om het feit dat de persoon aan je gedacht heeft…

4. Dienstbaarheid
Waardeer jij het juist als iemand jou helpt? Als hij klusjes voor je doet; zoals de vuilnis buiten zetten en af en toe helpen in de huishouding? Misschien vind jij dit veel waardevoller dan cadeautjes krijgen of complimentjes ontvangen.

5. Lichamelijke aanraking
Of smelt jij er juist van om elkaars hand vast te houden en kusjes en knuffels te krijgen? Als dit jouw Liefdestaal is, zal jouw (toekomstige) partner zijn liefde dus op deze manier moeten kunnen uiten om jouw het allergelukkigst te maken.

Jouw Zelf-Liefdestaal

Als je weet welke Liefdestaal jij zelf spreekt, kun je daar ook iets mee doen voor jezelf! Je hoeft namelijk helemaal geen date of partner te hebben om je op jouw favoriete manier geliefd te voelen.

Goed nieuws hè? 😉

Hoe je de liefde voor jezelf het liefste uit (en dus ontvangt), is ook voor iedereen anders. Wat ik nodig heb om goed voor mezelf te zorgen en me lekker te voelen in mijn vel, kan totaal anders zijn dan wat jij nodig hebt. Dus het is ook goed om er voor jezelf achter te komen welke Zelf-Liefdestaal het beste bij jou past, zodat je beter voor jezelf kunt zorgen.

Zo spreek je jouw Liefdestaal naar jezelf:

1. Positieve woorden
Als dit jouw Zelf-Liefdestaal is, dan ben je je eigen cheerleader. Dan kun jij tijdens moeilijke situaties jezelf weer helemaal opbeuren met een ‘You got this!’
Vertel jezelf dagelijks:’Je bent zo goed bezig!’ als je af en toe een schouderklopje nodig hebt. Want dat ben je natuurlijk ook, dat hoef ik niet tegen je te zeggen. 😉
Gebruik positieve woorden om jezelf op te peppen. Wees altijd lief en positief als je tegen (of over!) jezelf praat. Gebruik affirmaties of schrijf eens een liefdesbrief naar jezelf over alle dingen die je doet waar je trots op bent. Zeg tegen jezelf dat alles oké is en vooral ook dat jij oké bent. 😉

2. Tijd en aandacht
Dit is mijn favoriete Liefdestaal en Zelf-Liefdestaal, en ik ben er ook heel goed in… 😉 
Heb jij genoeg tijd en aandacht voor jezelf? Of beter nog: Neem jij genoeg tijd voor jezelf en geef je jezelf genoeg aandacht?  Kom er eerst eens achter wie je bent en wie je wil zijn. Wat mij het meeste heeft geholpen, is om te schrijven. Schrijven, schrijven, en nog meer schrijven. In een dagboekje. Om erachter te komen wat ik nou eigenlijk belangrijk vind en nog allemaal wil in mijn leven.
Maar dat kun je niet als je altijd maar bezig bent met/voor anderen, dus je moet jezelf die tijd wel gunnen.
Blokkeer tijd voor jezelf in je agenda. Neem een dag vrij. Maak tijd voor je hobby’s. Wees creatief. Ga er op uit. Pak een terrasje. Plan een solo-avontuur.
Maak tijd voor jezelf, om jezelf beter te leren kennen en om weer verliefd op jezelf te worden.

3. Cadeaus
Ben jij ook zo iemand die goed met haar geld omgaat, maar eigenlijk niet zo goed met haarzelf? 😉 Je hoeft natuurlijk geen bakken met euro’s aan jezelf uit te geven, maar je hoeft jezelf ook niet van alles te ontzeggen. Wees eens lief voor jezelf. Trakteer jezelf eens! Misschien heb je het niet zo breed, maar kun je wel een paar euro per week opzij zetten voor jezelf.
Als er iets is wat jouw leven serieus zou kunnen verbeteren, gun het jezelf dan, of ga ervoor sparen. Begin een extra potje voor je hobby’s. En voel je nooit schuldig dat je geld aan jezelf uitgeeft. Investeer in jezelf. Mentaal, emotioneel, en fysiek! Een yoga-retraite, een liefdescoach, een spa dagje? Het is het allemaal waard! Jij bent het waard!

4. Dienstbaarheid
Ken je dat; dat je zo ontzettend moe bent en je nergens zin in hebt? Dat je jezelf echt van de bank af moet schrapen omdat je eigenlijk liever geen enkele stap meer wil zetten vandaag? Maar als je nou toch omhoog komt, een paar stappen zet (richting de keuken) en een lekker kopje thee voor jezelf zet? Dan voel je je gelijk zoveel beter!
Af en toe moet je jezelf gewoon geven wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt! Luister je wel goed naar je lichaam? Neem je genoeg rust?
Goed voor jezelf zorgen, mediteren, bewegen, gezond eten, je huis opruimen zodat je je er lekker in voelt. Dat zijn allemaal dingen die helpen om je geliefd te voelen als dit jouw Zelf-Liefdestaal is.

5. Lichamelijke aanraking
Dat klinkt misschien als een onlogische Zelf-Liefdestaal, maar het is hartstikke belangrijk om ook lief te zijn voor je lijf. Want daar leeft jouw ziel nou eenmaal. Dus je lichaam mag ook wel eens vertroeteld worden. Als je lief bent voor je lichaam, ben je lief voor jezelf.
Doe yoga, pilates, HIIT, of wat jij lekker vindt.
Verwen jezelf met een tripje naar een spa of masseuse! Of doe zoals ik; een wekelijks spa-momentje waar je je gezicht een maskertje geeft, je nagels lakt, je haar goed conditioned, een bad (of lange douche) neemt en jezelf lekker insmeert met een fijne lichaamscrème.
Because you’re worth it!

Welke van deze Zelf-Liefdestalen spreekt jou het meeste aan of aan welke van de Zelf-Liefdestalen zou jij wel wat meer tijd en aandacht willen besteden?

Laat je het me weten? (Daar word ik namelijk ook weer zo blij van…)

Dank je wel alvast! <3

2018-06-22T12:09:32+00:00 22 06 2018|0 Comments

Leave A Comment