Mijn Geheim 2017-09-08T15:15:02+00:00
In Mijn Geheim Special van juli 2017: Vicky (44) is trots op zichzelf, op wat ze bereikt heeft.

In het zonnetje …Vicky

 

Vicky (44) is trots op zichzelf, op wat ze bereikt heeft

“Ik wil graag iedereen in het zonnetje zetten die helpt de wereld te verbeteren en bij zichzelf begint, ook mezelf. Want het vereist moed en inspanning om kritisch naar jezelf en je leven te durven kijken.

Mijn eerste stap in die richting zette ik op mijn 31e, toen ik mijn relatie verbrak. Mijn vriend en ik deden bijna nooit iets leuks samen. Hij bracht liever tijd door met zijn familie en vrienden dan met mij, het voelde alsof we alleen nog maar huisgenoten waren. Vaak heb ik mijn onvrede geuit, maar er veranderde niets. Dat betekende uiteindelijk het einde van onze relatie.

In die tijd speelde er veel in mijn leven, voorlopig had ik geen zin in een nieuwe liefde. Ik verhuisde terug naar de stad waar ik ben opgegroeid. Mijn vader was aan het dementeren en zo kon ik mijn moeder ontlasten door de zorg voor hem gedeeltelijk op me te nemen. Ook was ik door allerlei reorganisaties mijn baan in de luchtvaart kwijtgeraakt en moest ik op zoek naar iets anders. Ik werd zo’n beetje geleefd in die tijd.

Enkele jaren na mijn verhuizing overleed mijn vader. Ik was inmiddels gewend aan mijn nieuwe woonplaats en had weer een carrière. Mijn leven werd wat rustiger en ik kreeg zin om te daten. Op een datingsite maakte ik een profiel aan, maar klapte dicht toen ik moest invullen wat mijn hobby’s waren. Wat waren mijn hobby’s eigenlijk? Toen ik nog samenwoonde, had ik me volledig in de wereld van mijn vriend gestort en daarna op mijn vader en mijn nieuwe baan. Maar nu ik weer alleen was, wist ik het niet meer. Waar werd ik blij van, wat vond ik belangrijk in het leven? Wat maakt mij mij?

Het was confronterend te beseffen dat ik daar geen pasklare antwoorden op had. Daar moest ik iets mee, ik moest op zoek naar mezelf. Maar een Amerikaanse vriendin van me zei: ‘Vicky, life is not about finding yourself, life is about creating yourself.’ En die kwam binnen als een bom. Ik kon mezelf nog helemaal creëren zoals ik dat zelf graag wilde. Geïnspireerd  door dat inzicht ging ik ermee aan de slag.

‘Het vraagt moed en inspanning om naar jezelf te durven kijken.’

Ik dompelde mezelf onder in zelfhulpboeken en schreef mijn gevoelens en gedachten in een blog. Hierdoor werd ik me bewuster van alles om me heen, maar ook van mezelf. Ik besefte ook dat ik eerst mezelf leuk moest vinden en verliefd moest worden op mijn leven, voordat ik een relatie kon aangaan met iemand anders.

Mezelf leuk vinden, dat ging me gelukkig goed af. Ik had er geen enkele moeite mee om in mijn eentje de dingen te doen waar ik zin in had. Een kop koffie drinken op een terras? Naar de bioscoop of uit eten? Ik vond het prima in mijn eentje.

Een echt overwinningsmoment was toen ik de eerste keer alleen op vakantie ging en op Schiphol liep. Dat gaf me een gevoel van ultieme vrijheid. Ik ga gewoon alleen op reis, dacht ik, ik ben een vrouw van de wereld!

Toen ik vol trots het vliegtuig instapte, hoorde ik een vrouw tegen haar vriendinnen zeggen: ‘Dat zou ik nou vreselijk vinden, in mijn eentje op vakantie gaan.’ Stilletjes dacht ik: tja, als je eigen gezelschap niet genoeg voor je is, heb je dus altijd anderen nodig om je te vermaken.

Nadat ik mezelf opnieuw had gecreëerd en verliefd was geworden op mijn nieuwe leven, leerde ik ook mijn nieuwe liefde kennen. We zijn allebei heel rustig en hebben dezelfde normen en waarden. In de ruim drie jaar dat we samen zijn, hebben we ook nog nooit ruzie gehad. Hij vindt het wél leuk om dingen samen te ondernemen, we hebben zelfs een gezamenlijke hobby ontdekt: LEGO-sculpturen en -mozaïeken maken.

Ik ben heel gelukkig, maar blijf mezelf ontwikkelen, dat stopt nooit. Ik besefte op een bepaald moment welke stappen ik had gemaakt en wilde anderen daar ook mee helpen. Ik ben opleidingen en cursussen gaan volgen om anderen te kunnen coachen ook het beste uit hun leven te halen en singles te begeleiden tijdens hun zoektocht naar liefde.

Het raakt me om iemand te zien stralen, omdat er een mooie verandering heeft plaatsgevonden. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen die je leven mooier maken. Als je de stap maar durft te zetten!”

 

Uit: Mijn Geheim Special, Nr. 17/05, pagina 20. Tekst: Jet Hoogerwaard