Overdenken en over-analyseren tijdens het daten (maakt meer kapot dan je lief is)

De laatste tijd krijg ik veel vragen van Lieve Ladies die aan het daten zijn en de ‘signalen’ van hun dates niet zo goed kunnen lezen. Vaak vragen ze aan mij wat iets zou kunnen betekenen, of wat ze wel of niet kunnen verwachten… Ze willen graag weten waar ze aan toe zijn. En of hun date het wel serieus met ze meent. Logisch natuurlijk! 

Maar vaak lees ik ook dat de Ladies te snel conclusies trekken; helaas vaak de verkeerde conclusies, meestal uit angst en onzekerheid

Soms nemen je eigen gedachten een loopje met je en voor je het weet schiet je er helemaal in door…

En als dat gebeurt, kan jouw onzekerheid een heleboel ongewenste struggles in die beginnende  relatie veroorzaken… Dus is het belangrijk dat, als jij hier last van hebt, je hiermee om leert te gaan en je je verwachtingen leert los te laten. 

In deze blog geef ik je graag wat tips om met al die gedachten en verwachtingen om te gaan. 


Ben jij ook zo’n overdenker?

 • Ben jij ook zo iemand die elk appje woord-voor-woord ontleedt om achter een ‘verborgen betekenis’ te komen? ‘Wat wil hij nou precies zeggen? Waarom staat er geen smiley achter? Vindt hij me niet leuk meer?’
Appjes zijn zooo makkelijk verkeerd te interpreteren en helemaal als jij iemand bent die alles overdenkt en over-analyseert… Daarom kun je bij vaagheid maar beter even de telefoon oppakken en degene bellen om te vragen wat hij nou precies bedoelt, in plaats van eindeloos heen en weer te appen en je van alles in je hoofd te halen, zonder dat je weet wat hij nou eigenlijk wil zeggen.
 • Schiet jij in de stress als je niet gelijk een antwoord krijgt op jouw berichtjes?
Denk je gelijk dat er iets mis is als zijn antwoord wat jou betreft iets te lang duurt? Denk je dan dat hij je waarschijnlijk toch niet zo leuk vindt als je hoopte? Of denk je dat je iets verkeerds gezegd hebt, waardoor hij is verdwenen? 
Terwijl hij het natuurlijk ook gewoon best druk kan hebben…
 • Raak je snel van slag, stiekem eigenlijk zonder hele goede reden?
Omdat je altijd overal over nadenkt en alles over-analyseert, maak je je wellicht snel druk om niets en doe je jezelf pijn met je eigen negatieve gedachten. Emoties zijn soms niet meer te houden en als je achteraf terugkijkt, ging het eigenlijk nergens over…
 • En kun jij moeilijk iets loslaten; kleine onenigheidjes, discussies of onduidelijkheden? 
Je hebt constant duidelijkheid van iemand nodig, zodat je niet zelf een en ander kunt invullen en allerlei verkeerde scenario’s verzint wat de situatie kan verergeren, waardoor je veel (te veel) vragen stelt en iemand misschien benauwt.
 • Ben je af en toe best wel eens jaloers op andere mensen die in zijn leven zijn (geweest)?
Vergelijk je jezelf met deze persoon en haal je je in je hoofd dat hij die ander wellicht alsnog verkiest boven jou? Terwijl hij toch duidelijk voor jou gekozen heeft…
 • Of geef je jezelf vaak de schuld van alles wat er verkeerd gaat? 
Denk je dat elk foutje tijdens (en na) een relatie komt door iets wat jij hebt gezegd of gedaan? Dit kan er voor zorgen dat je er moeilijk overheen komt en in de negativiteit blijft hangen, in plaats van dat je lekker door kunt gaan met je leven.


Veel situaties hebben we zelf niet in de hand, maar wat we natuurlijk wél in de hand hebben, is hoe we ermee omgaan en wat onze gedachten erover zijn

Als je je druk blijft maken over iets waar je zelf geen controle over hebt, is het namelijk net alsof je op een schommelstoel zit, of rondjes rijdt op een rotonde; het houdt je bezig maar je komt uiteindelijk nergens. Zonde van je energie en tijd, dus. 

7 Tips van Vic om niet alles te overdenken en minder verwachtingen te hebben

1. Houd eerst van jezelf. 

Als jij je helemaal compleet en gelukkig voelt met jezelf,

 • dan heb je de bevestiging en aandacht van een ander niet nodig. 
 • dan voel jij je zelfverzekerd, 
 • dan kun je hem als het ware ‘naast je neer leggen’,
 • dan houd je je niet bezig met wat hij denkt of vindt, en 
 • dan heeft dat (hij) totaal geen invloed op jouw gedachten en gevoelens,
 • dan ben je lekker bezig met jezelf en jouw eigen superleuke leven. 

Hij is een welkome aanvulling (het toetje, weet je nog?), maar onthoud: jij bent en blijft zelf verantwoordelijk voor jouw eigen geluk

2. Kalmeer jezelf.

Als je merkt dat je gedachten een loopje met je nemen, haal dan even een paar keer diep adem. Hoe vaker en dieper je dit herhaalt, hoe rustiger je zelf weer wordt. Herhaal het tot je weer wat kalmer bent. Zennn…

3. Zoek afleiding en los het op!

Heel vaak kunnen we het zelf al oplossen, voordat we ons gek laten maken. En je voelt je gelijk beter als je zelf die actie hebt ondernomen.

Stel dat hij bijvoorbeeld maar niet reageert op je berichtjes, zoek dan eerst afleiding. Ga iets leuks of productiefs doen in plaats van denken … en denken … en denken. 
Zet een vrolijk muziekje op en dans een rondje door je huis, bel een tante, doe de afwas. 

En bel hem een paar uur later gewoon op om te kijken of alles oké is (waarschijnlijk heb je in de tussentijd allang iets van hem gehoord), dan heb je gelijk antwoord en is het helemaal opgelost. 

4. Geloof niet alles wat je denkt. 

Yeah I said it; geloof niet alles wat je denkt. Onze hersenen kunnen best goed liegen, ook tegen onszelf. Maar onthoud: niet alles wat je denkt, is waar. Sommige gedachten zijn slechts jouw gedachten, dus je hoeft niet overal zo heftig op te reageren (vooral niet op de negatieve gedachten).

Je kunt uitgaan van het allerergste zodat je door jouw negatieve gedachten in een negatieve spiraal terechtkomt en je je heel ellendig voelt, maar je kunt ook uitgaan van het meest positieve. Heb je überhaupt al wat andere opties de revue laten passeren? Is er wellicht ook een positievere kijk op de situatie?
Ga eerst uit van het goede in de mens. En geloof erin dat niemand iets opzettelijk doet om jou te kwetsen. 
Accepteer ook dat iemand is zoals hij is. Niet iedereen heeft evenveel behoefte aan contact, sommige mensen (lees; de meeste mannen) houden helemaal niet zo van appen. Dat kun je niet veranderen en dat moet je ook niet willen. Dat kun je alleen maar accepteren. 

5. Lach! 

Ja, dat is inderdaad wel vaker mijn oplossing voor de problemen die we tegenkomen in ons dagelijks leven. (Omdat het werkt!) En zoals ik vorige week ook al schreef; humor is nog steeds het beste medicijn. 
Soms raak je in die negatieve spiraal omdat je je gewoon even niet zo lekker voelt en dat is heel begrijpelijk. Maar zorg dan dat je uit die ‘funk’ komt. Ga iets leuks kijken, luisteren of lezen, of bel iemand die jou altijd weet op te vrolijken. Dan verbetert je humeur en instelling ook vanzelf. 

6. Heb het leuk samen. 

Dit is de ontdekkingsfase. Probeer totaal geen verwachtingen te hebben, want je kent elkaar tenslotte nog niet zo lang (en goed). Dus ontspan en leer elkaar beter kennen, zodat dat vertrouwen (en jullie band) langzaam kan groeien. Maak plezier, lach met elkaar, heb een gezellige tijd samen en kijk het een beetje aan. Houd zin in de toekomst, blijf excited, zonder al te veel vragen, twijfels, verwarring en gedoe. Geniet vooral van de tijd die je bij elkaar bent en als je niet bij elkaar bent, ligt de focus weer op jou.  

7. Zoek hulp om met je onzekerheid om te gaan.

Als je dat overdenken en over-analyseren echt niet los kunt laten en je je verwachtingen maar niet kunt managen, werk daar dan aan! Als je hier namelijk in blijft hangen, kan het zomaar al jouw beginnende relaties verpesten… En dat zou zonde zijn! 

Zoals je weet, ben je bij mij altijd welkom. Ik heb meerdere cliënten die met onzekerheid worstelen en daar hoef je je absoluut niet voor te schamen. Tijdens een-op-een coaching gaan we op zoek naar de oorzaak en werken we er samen aan! Daarnaast geef ik je opdrachtjes om er thuis mee aan de slag te gaan en leer je meer van jezelf houden, zodat je makkelijker los leert te laten en veel meer ontspannen en gelukkiger kan leven.

2018-04-12T21:06:32+00:00 5 04 2018|0 Comments

Leave A Comment