In 5 Stappen naar Persoonlijke Groei

Houd jij je bezig met zelfontplooiing en persoonlijke groei en -ontwikkeling? Volg je wel eens een training of cursus om iets nieuws te leren? Een nieuwe taal of een bijzondere skill? Iets waar jij anderen mee kunt helpen of gewoon zelf heel nieuwsgierig naar bent?
Of denk jij dat het allemaal gewoon ‘is zoals het is’, heb je je neergelegd bij de verloop van je leven en geloof dat je niets (of niet zoveel) kunt veranderen?

Zzz…

Als dat laatste voor jou het geval is, ben je eigenlijk een beetje aan het slapen, Doornroosje. Dan leef je je leven op de automatische piloot en dat is zonde. Misschien denk je dat je geen invloed op de verloop van je leven hebt, of geef je (wellicht onbewust) de schuld aan iets wat jou tegenhoudt? Misschien ben je er emotioneel nog niet klaar voor, ben je bang voor verandering, maar mis je wel de voldoening? Als je je hierin herkent is het tijd om wakker te worden.

Uitgeslapen

Als je vaak genoeg teleurgesteld bent (in de liefde bijvoorbeeld), word je op een gegeven moment vanzelf wakker geschud en begin je je af te vragen waarom iets steeds opnieuw gebeurt (of juist niet gebeurt). We beginnen langzaam te realiseren dat er een bepaald patroon is ontstaan en we gaan op zoek naar een verklaring. Dit is de fase waarin we leren dat het leven vol zit met lessen die we moeten leren om ons beste leven te kunnen leven. Die lessen zijn soms geweldig verhelderend, maar soms best moeilijk om doorheen te komen. Maar gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. 😉

Van Weten Naar Doen

Nu dat je uitgeslapen en wakker bent, is het tijd om in actie te komen. In deze fase gaan we van weten naar doen. Als je het gevoel hebt dat je eigenlijk genoeg weet, maar dat er nog te weinig verandert ondanks al jouw kennis, zit je waarschijnlijk in deze fase.
Het is tijd om je mouwen op te stropen en actie te ondernemen. Bewustzijn is geweldig, maar dat betekent nog geen transformatie. Je zult iets moeten veranderen in je denkwijze en/of je gedrag om andere resultaten te behalen.

I know, het kost heel wat moed en emotioneel werk om oude issues te verwerken zodat niets jou meer tegen kan houden. Het kan zijn dat je in deze fase een tweede kans voor iets krijgt, of de mogelijkheid om anders op een situatie te reageren dan je hiervoor zou hebben gedaan. Dit is de beste manier om een patroon te doorbreken. Zo kun je jouw bewustzijn omzetten in actie.
Je kunt in deze fase ook de hulp inschakelen van een expert. Een coach (zoals ik) kan jou helpen bij het doorbreken van jouw patronen, je wijzen op je valkuilen en je helpen met het veranderen van jouw mindset en je doen en laten.

Jouw authentieke zelf

Zodra we in actie zijn gekomen met deze nieuwe gewoonten en een nieuwe manier van doen, beginnen we met het accepteren. We zijn geen nieuwe mensen, we zijn gewoon meer onszelf geworden. En authentieke personen zijn het meest aantrekkelijk!
Dit betekent niet dat we nu alle wijsheid in pacht hebben en nooit meer iets hoeven te leren, want we zijn natuurlijk ook nog steeds mensen… Maar als je de volgende keer een teleurstelling ervaart, weet je nu tenminste hoe je ermee moet dealen; je accepteert het of je verandert het.
En als je dat kunt, en je je authentieke zelf blijft, dan kun je ook helemaal gelukkig met jezelf zijn. Yay!

Toepassen en Delen

De laatste fase van persoonlijke groei gaat over the bigger picture; anderen helpen met groeien. Hierin voelen we dat we de kennis, wijsheid en liefde die wij voelen, willen delen met anderen. Heerlijk!!!
Als jij ook constante drang voelt om anderen te helpen, ga dan wel eerst bij jezelf na of je zelf nog in de bewustzijn fase zit en misschien zelf nog een stapje te zetten hebt van weten naar doen. Anders krijg je zo’n ‘beste stuurlui’-reputatie en dat wil je niet.

Doe het rustig aan en heb geduld, elke stap zit vol met leermomenten dus wees ook dankbaar voor de fase waar jij in zit. Soms kom je situaties tegen waardoor je weer een stapje terug moet, dat kan gebeuren. En soms zal je de fases meerdere malen herhalen wanneer je weer een nieuwe teleurstelling moet verwerken of wanneer je geïnspireerd bent om er meer van te leren en meer te groeien. Enfin, al doende leert men…

Het leven is eigenlijk ook een grote leerschool. Je leert continu nieuwe lessen en je blijft groeien. Het is dus helemaal niet erg als je nu nog niet alles weet, als je maar weet waar je bent in bovenstaand proces. En onthoud: Realiseer waar je bent en accepteer dat je wellicht nog stapjes te zetten hebt. Daar is niets mis mee. We wandelen allemaal ons eigen pad. Dus heb ook respect, waardering en begrip voor anderen, ongeacht waar zij zich bevinden in hun persoonlijke groei…

 

Ik wens je heel veel succes op jouw eigen pad naar persoonlijke groei en mocht je hulp kunnen gebruiken, schroom dan niet om contact met me op te nemen. Zoals je weet; ik help met liefde.

 

2017-06-25T14:31:05+00:00 24 06 2017|0 Comments

Leave A Comment