Social Media en Relaties

Stel; je hebt een nieuwe relatie, je bent hartstikke verliefd en je wilt het eigenlijk het liefst nu gelijk van de daken schreeuwen, dus ook op social media! Maar hij wil niet dat je hem tagt in jouw berichten. Hij wil ook niets over jou posten en vertikt het om zijn relatiestatus van Single naar In Een Relatie te veranderen. Moet je je dan achter je oren krabben?

Op 9 oktober 2016 was ik te gast in de studio bij Radio FunX in Amsterdam om met dj Dyantha Brooks en mijn mede special guest dj Johnny 500 in het programma CritiX te praten over social media en relaties. De stelling was: ‘Wat doe je als jouw vriend(in) je niet erkent op social media?’ De uitzending duurde een uur en werd steeds boeiender. De luisteraars konden live inbellen en wat bleek? De heren dachten er duidelijk anders over dan de dames… Dat maakte voor een hele interessante discussie…

Social media en de huidige technologie maken het tegenwoordig een stuk makkelijker om achter elkaars rug om sneaky sneaky van alles te doen… Vroeger had je één huistelefoon en kon je elkaar ook niet ‘traceren’ zoals tegenwoordig. Dus het is goed om in deze tijd toch een beetje op je hoede te zijn als het gaat om social media en je relatie…

Waar moet je op letten?

Ten eerste op ongepast gedrag. Als hij te veel flirt met anderen, te vaak ‘vind-ik-leuks’ plaatst bij sexy foto’s van andere dames of ineens heel veel nieuwe vrouwen als vriend toevoegt… Tja, dat klinkt niet als iemand die 100% op jou gefocust is. Maar ook als hij plotseling bizar veel gezellige foto’s met een ex op zijn pagina zet of met andere vrouwen die jij niet eens kent, lijkt het me een goed moment om de relatie even te evalueren… Als hij altijd maar online is en niet meer beseft wie er tegenover hem zit, is het wellicht ook een goed moment om de mobieltjes even aan de kant te leggen en een goed gesprek te beginnen.

Wat moet je vooral niet doen?

Als je te veel selfies post of bijna dagelijks je profiel foto verandert, geeft dit de indruk dat je aandacht (vind-ik-leuks) nodig hebt van anderen. Hoe zit het met jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen? Als je die buiten je relatie moet zoeken, is het wellicht een moment om contact met mij op te nemen en hier iets aan te doen.
Maar te veel ons-ies (selfies met z’n tweetjes) is ook weer niet goed. Dit zou kunnen betekenen dat je iets moet overcompenseren en geeft zelfs een beeld van ‘Kijk ons nou eens gelukkig zijn!’ terwijl mensen die gelukkig zijn geeneens tijd hebben om zoveel online te zijn.

Maar bij alles geldt: Als jij van zijn gedrag op social media verdrietig wordt, mag je er gerust iets van zeggen. Je hoeft natuurlijk niet gelijk ruzie te maken, maar kies een goed moment om hier eens rustig over te praten en eerlijk te zeggen welk gevoel het jou geeft.

9 Tips om je relatie ondanks social media in stand te houden

  1. Accepteer elkaar als vriend. Hij is toch je beste vriend? Als dit niet zo is, zit je waarschijnlijk in de verkeerde relatie.
  2. Praat er met elkaar over. Waar voel jij je comfortabel bij? Hoeveel van jullie leven wil je online met de rest van de wereld delen? Het kan heel goed dat jullie hier andere ideeën over hebben en daar is niets mis mee. Zolang je elkaars wensen maar respecteert.
  3. Jaloezie is een hele natuurlijke emotie, maar ga jezelf of jouw relatie niet vergelijken met die van anderen. Andere relaties zijn de jouwe niet. Het kan ook best een façade zijn… Wat je van buiten ziet is niet altijd wat er zich van binnen afspeelt… Dus focus op je eigen relatie. En wees dankbaar voor wat jij hebt.
  4. Respecteer elkaars privacy. Je hoeft echt niet alles van elkaar te weten in een relatie. Dus ook elkaars wachtwoorden niet. Geef hem nooit jouw wachtwoord en vraag ook het zijne niet. Privacy is gezond. Geniet ervan.
  5. Soms ben je zo comfortabel bij elkaar dat je het niet eens door hebt… Hij krijgt een berichtje, dus jij kijkt ook gelijk maar even op je mobieltje wat er in de wereld gebeurt… En voor je het weet, zitten jullie allebei een hele avond tegenover elkaar … online! Verlies de connectie niet en blijf met elkaar communiceren. Offline. Face-to-facetime, dus.
  6. Ga niet zitten spitten in zijn social media. Je bent Peter R de Vries niet. Er valt niets uit te zoeken of op te speuren, speurneus. Zijn verleden is zijn verleden, laat het met rust. Als je rond blijft neuzen, vind je vanzelf wel iets wat eventueel, heel misschien, wellicht iets zou kunnen betekenen (wat het waarschijnlijk niet doet) en daar word je alleen maar paranoia van. Ook dat checken hoe laat hij voor het laatst op WhatsApp was, heeft helemaal geen nut. Het betekent namelijk helemaal niets. (Hij kan gewoon in slaap gevallen zijn met zijn scherm nog open… Gebeurt mij ook regelmatig.) Als je iets niet vertrouwt en je intuïtie jou daarover duidelijk waarschuwt, confronteer hem er dan mee, maar vertrouw hem anders gewoon op zijn woord of op zijn mooie blauwe (of bruine of groene) ogen. En als je een probleem hebt met vertrouwen, moeten we misschien een keertje praten, lieverd.
  7. Als iemand met jou flirt online, of je ongepaste berichtjes stuurt, deel dit dan met hem (zonder die berichtjes eerst te editen), zodat hij weet wat er speelt voordat het vervelend wordt. Je hoeft niet alles met elkaar te delen, maar dit soort dingen bouwt jullie band en vertrouwen juist op.
  8. Laat je ruzies offline. Al die ‘steken onder water’ berichten… Zooo kinderachtig. Hang je vuile was niet op Facebook. Je maakt het er alleen maar slechter van en het lost niets op.
  9. Houd je aan je eigen grenzen! Vooral als het contact met een ex betreft. Het stapje van ‘hé, dat is lang geleden’ naar ‘zullen we een keer wat gaan drinken?’ is snel gemaakt. Doe het niet als je blij bent met je relatie. Niet, zeg ik. Niet.

‘Pics or it didn’t happen,’ of; geen tijd voor pics, ik ben happy

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die vaker offline zijn, gelukkiger zijn. Wist je dat? Dat komt onder andere doordat we onszelf toch vaak gaan vergelijken met onze ‘vrienden’ online. Als je te veel online bent, is dat overigens mentaal ook niet gezond. Sommige mensen verliezen daardoor zicht op de realiteit. Laten we dat vooral niet doen.

Social media wordt ook gezien als een projectie van onze identiteit, onze eigenwaarde en onze verbindingen. Je laat online zien hoe je wilt dat de wereld je ziet. Natuurlijk willen we allemaal zo interessant, geliefd en zelfverzekerd mogelijk overkomen. Maar heb je dat echt nodig? Veel mensen zetten tegenwoordig hun hele leven online onder het motto ‘pics or it didn’t happen.’ Alsof we bewijs moeten leveren over hoe gelukkig we wel niet zijn. Dat slaat natuurlijk nergens op.

Als je heel gelukkig bent, heb je bovendien niet de behoefte om elk moment van je dag vast te leggen op Instagram of SnapChat. Je bent dan veel te druk met genieten. En als je je goed voelt in je relatie heb je ook niet de behoefte aan goedkeuring of vind-ik-leuks van anderen. Je bent blij om samen te zijn. Niet om te posten dat je samen bent.

Maarrr… als mijn vriend iets post over mij, dan laat hij mij (volledig onbewust, want het is een schat maar hij is zo romantisch als een wortel) zien dat de hele wereld mag weten dat hij gelukkig met mij is… En dat brengt stiekem wel een hele grote glimlach op mijn gezicht.

2017-06-15T21:30:37+00:00 5 11 2016|0 Comments

Leave A Comment