Wat is Liefde eigenlijk?

Deze week werd ik geïnterviewd voor een documentaire en werd mij deze vraag gesteld. “Wat is liefde eigenlijk?”
Als je de definitie van liefde opzoekt in een woordenboek staat er iets als:

lief·de (de; v; meervoud: liefdes, liefden)
Een warme genegenheid, een gevoel van toewijding voor iemand anders. Liefde kan zich ook richten tot een dier of een voorwerp.

Maar voor mij is liefde veel meer dan dat.

‘Liefde is iets magisch,’ antwoordde ik. Het is een gevoel, een emotie, dus ongrijpbaar. Ookal is het overal om ons heen…

‘En liefde tussen twee mensen?’ Die liefde kun je uitnodigen, er open voor staan, maar je kunt het niet bestellen en ook niet plannen hoe, wanneer en waar je het wilt precies hebben.

Liefde is gratis. Je kunt het niet kopen, verkopen of ruilen.

Je kunt liefde niet vasthouden, niet loslaten, niet forceren, niet afdwingen.
Soms voel je liefde voor iemand die je eigenlijk helemaal niet eens echt aardig vindt.

Liefde heeft namelijk geen voorwaarden of eisen en komt ook niet met garanties.

Je kunt liefde wel geven… Aan iedereen om je heen… En hoe meer liefde jij deelt, hoe geliefder jij zult zijn.

Liefde is grenzeloos, oneindig en voortdurend. Het kan ook nooit op raken. Hoeveel je er ook van geeft…

Lust of Liefde

De journaliste vroeg me ook of Lust niet vaak verward wordt met Liefde. Ik weet dat het helaas vaak gebeurt, maar liefde moet niet verward worden met lust. Liefde kan wel beginnen met lust, maar lust is in de basis het tegenovergestelde van liefde. Als we naar iemand verlangen, begint dat bij fysieke aantrekking en willen we ons door die persoon ‘compleet’ voelen. Lust gaat dus niet om geven zoals bij liefde, maar om nemen, en dat maakt lust dus eigenlijk best egoïstisch.

Wanneer we van iets of iemand houden, ligt onze focus op hoe we onze liefde kunnen laten zien en aan de ander kunnen geven. Het voelt goed om te geven, dus dat doen we graag. Maar om van lust bij liefde te komen, moeten we een aantal stadia langs.

 1. Lust

  Tijdens dit eerste stadium ben je voornamelijk gefocust op het uiterlijk van de gene waar je naar verlangt. Er is een sterk verlangen naar seks, maar je zit niet te wachten op een diep serieus gesprek over gevoelens. Je wilt de relatie liever casual houden, misschien zelfs liever als een soort fantasie verhaal in plaats van de realiteit. Jullie zijn geliefden, maar niet per se vrienden.

 2. Aantrekkingskracht (‘de klik’)

  In deze fase word je langzaam verliefd… Ahhh… mijn favoriete fase… Je bent constant aan het dagdromen… Je kunt niet slapen van excitement… Je kunt niet eten, want je buik zit al vol met vlinders… En je voelt je een beetje een idioot over wat hij allemaal met je doet… Remember Queen B’s ‘Crazy in Love‘?

 3. Liefde

  Na het daten, als je elkaar pas echt goed hebt leren kennen; als je elkaars goede en slechte kwaliteiten hebt geaccepteerd en je – na elkaars totale persoonlijkheid te hebben gezien – nog steeds bij elkaar wilt zijn… Als je elkaar dus compleet accepteert voor wie jullie zijn, dan neemt de oxytocine over. Woehoe!
  Dan willen we ons aan elkaar verbinden. Yes!!! Dan begint die heerlijke onvoorwaardelijke liefde…

Liefde tussen twee mensen heeft voor mij naast die complete acceptatie ook te maken met respect en waardering, maar ook met compassie, empathie en vrijheid.

Je kunt er niet voor zorgen dat iemand van je houdt, maar je kunt het ook niet voorkomen.

Liefde kun je niet aanzetten als beloning, maar ook niet uitzetten als straf.

En als je het gevoel hebt dat je belazert bent door de liefde, dan moet ik je er als LiefdesExpert op wijzen dat dat helaas geen liefde was, lieverd. Want dat doet liefde niet.

2018-01-17T13:45:32+00:00 17 06 2017|0 Comments

Leave A Comment