Maak jij je druk om wat ‘zij’ vinden? 3 Tips voor meer zelfvertrouwen

Op mijn praktijk spreek ik vaak singles die zich eigenlijk veel te veel bezig houden met wat anderen van ze vinden. Dat begrijp ik natuurlijk heel goed, want het kan zomaar zijn dat er, door een vorige mislukte relatie, een deuk(je) in je zelfvertrouwen is ontstaan. En dan ga je al snel aan jezelf twijfelen… En maak je je constant druk om want anderen denken, vinden, voelen…

Maar lieverd, dat is zo’n zonde van je energie. Als je die gedachten over anderen los kan laten, twijfel je gelijk een stuk minder aan jezelf. En dat werkt ook andersom; zodra je minder aan jezelf twijfelt, zal het je ook niets meer interesseren wat een ander ergens van vindt.

Dat geeft jou sowieso meer rust en maakt het leven zoveel makkelijker…

Het heeft namelijk helemaal geen zin om je druk te maken over dingen (mensen en
hun gedachten) waar je geen invloed op hebt. Het is ook helemaal niet jouw zaak, maar hun zaak.

 Brené Brown, één van mijn heldinnen, zei ooit in een interview met Oprah; “You can’t do anything completely brave if you’re wearing the straitjacket of ‘what will people think’.”

Die gedachten wat anderen vinden, houden jou nu dus tegen in jouw moed en dapperheid! En dat willen we niet.

Natuurlijk is het fijn om bevestiging of goedkeuring te krijgen van een ander. Maar daar wordt jij echt niet gelukkiger van.  Je wordt pas gelukkiger als je bevestiging en goedkeuring van jezelf hebt. Als jij doet wat jij wilt doen, ondanks wat ‘zij’ denken.

Zelfvertrouwen haal je niet uit de goedkeuring
van een ander, die haal je uit jezelf.

En dat heeft alles te maken met zelfwaardering en een heleboel zelfliefde. En daar help ik mijn coachées natuurlijk met alle liefde mee.

Newsflash: Terwijl jij je afvraagt wat zij van jou denken, vragen zij zich af wat jij van hen denkt!

Ik ben serieus! Wij denken misschien dat ‘zij’ iets van ons denken, maar 9 van de 10 x denken zij helemaal niets. Zijn ze helemaal niet zo met ons bezig als wij denken (of hopen)… Sterker nog; meestal zijn zij ook bezig met wat wij van hun denken! Echt!!!

Natuurlijk kijk ik ook ‘s-ochtends in de spiegel en denk ik ‘heb ik een dikke kont in deze broek?‘ wat eigenlijk ook betekent; ‘zullen ‘zij’ vinden dat ik een dikke kont heb?’ Maar serieus, denk je nou echt dat de mensen die achter mij lopen in de Jumbo denken; ‘Jeutje, wat heeft zij een dikke kont’? Nee, vast niet. En als die dikke kont (want die heb ik, geen twijfel over mogelijk) ze wél opvalt, is dat voor slechts een milliseconde, want daarna zijn ze alweer met hun eigen twijfels bezig (en misschien gaan die ook wel over hun eigen dikke kont, who knows?), of met hun boodschappenlijstjes en alle aanbiedingen van deze week.

Dus waarom zou ik me druk maken over een milliseconde van aandacht van een vreemde wiens mening ik eigenlijk totaal niet belangrijk vind? En waarom zou jij dat doen?

Iedereen heeft wel eens twijfels en staat af en toe stil bij wat anderen wel niet zullen denken. Maar dát doen we allemaal veel meer dan dat we écht iets over anderen denken! Oké die zin moet je misschien nog een keertje lezen… Wat er staat is; we maken ons allemaal drukker om wat we denken dat anderen van ons vinden dan dat we allemaal echt iets van elkaar vinden.

Ga maar eens na hoe vaak je zelf die behoefte hebt om over iets of iemand te oordelen… Valt best mee toch? Het leven is namelijk zoveel makkelijker en lichter (en liefdevoller) als je niet oordeelt. En als je je ook niet druk maakt over wat anderen over jou denken.

Weet je wat je ook moet realiseren? Je kunt niet iedereen tevreden stellen. Iedereen heeft vast ergens een mening over en al die meningen zijn anders, dus is het onmogelijk om iedereens goedkeuring weg te dragen. En als zij een andere mening hebben dan jij, wat is dan the worst that can happen? Zullen ze je tegenspreken? En dan? Da’s nog steeds niet heel erg, toch?

Kom jij voor jezelf op of ben je een pleaser?

Hoe is het met je zelfvertrouwen gesteld op je werk? Of privé; in discussies met vriendinnen? Zeg je altijd wat je vindt? Heb je een duidelijke mening over iets en spreek je die uit? En als het gebeurt dat een ander het niet met je eens is, is dat dan echt zo heel erg? Nee toch?

Je krijgt vaak juist meer respect als je eerlijk opkomt voor jouw mening!

Als je je te druk maakt over wat anderen over je denken, ga je je vaak ook daarnaar gedragen. Dan ga je vaak doen, wat je denkt dat zij willen dat je doet. Dan ben je dus een echte pleaser en lopen mensen makkelijk over je heen. Dat moet je niet willen!

Dit gebeurt wellicht ook als jij aan het daten bent. Als jij je drukker maakt over wat hij van jou vindt in plaats van of jij hem wel leuk vindt, straal je die onzekerheid ook uit. En als jij zegt wat je denkt dat hij wil horen, ben je dus nooit jouw authentieke zelf, en hoe kan hij dan ooit verliefd op je geweldige jou worden?

Als je jezelf in bovenstaande situaties herkent, is het de hoogste tijd om aan je zelfvertrouwen te werken. En daar help ik je graag bij met de volgende tips.

3 Tips voor meer zelfvertrouwen (zodat het jou niets meer kan schelen wat zij denken):

1. Weet wie jij bent en waar je voor staat

Het is superbelangrijk om te weten wat jij belangrijk vindt in je leven, wat jouw normen en waarden zijn en wat jij na wil laten en uit wil stralen. Als je beter weet wie jij bent, diep van binnen, wat jou jou maakt, dan zal het je ook minder uitmaken wat andere mensen over je denken. Als je je waarden helder hebt en je duidelijk weet waar je voor staat, maakt het je bijvoorbeeld ook makkelijker om je grenzen aan te geven en niet altijd ‘ja’ te zeggen als je eigenlijk ‘nee’ bedoelt. Neem hier dus de tijd voor, en leer jezelf beter kennen.

 2. Omring je met Pro’s

Welke mensen ken jij die zich niets aantrekken van wat anderen denken? Heb jij collega’s, familieleden of vrienden die heel duidelijk hun mening geven en erg sterk in hun schoenen staan? Observeer hen. Praat met hen. En zie eens hoeveel zelfvertrouwen zij uitstralen! Wellicht inspireert het jou en kun je iets van ze oppikken?

3. Stap uit je Comfortzone

Dit vergt lef en moed en is nogal een dingetje voor veel mensen. Mij incluis. Maar het voelt zo goed om af en toe iets te doen wat je eigenlijk heeeel eng vindt. Alle dingen die het tofste zijn om te doen, beginnen met een beetje angstzweet, als je het mij vraagt.

Wat staat er nog op jouw BucketList? Wat wil jij doen/ondernemen/leren/bereiken, wat je eigenlijk super-eng vindt? En waardoor je denkt dat het onmogelijk is? Wat kun je binnenkort doen van jouw BucketList, zodat jij je een geweldig, stoer, moedig mens voelt? Durf uit je comfy zone te komen en je voelt je zelfvertrouwen groeien!

 

Wil jij ook werken aan jouw zelfvertrouwen? Weet je van jezelf dat je té lief bent? Dat je een echte pleaser bent? En maak je je vaak te druk om wat anderen van je denken? Maak dan eens een afspraak met mij voor een Gratis LiefdesConsult van 30 minuten via Skype. Ik help je met liefde.

2018-01-11T02:50:04+00:00 14 12 2017|0 Comments

Leave A Comment