Zo blijf je jezelf (in plaats van een pleaser)

Het is vandaag Koningsdag in Nederland en dat staat gelijk aan gekkenhuis in mijn woonplaats Amsterdam. Dus als jullie het niet erg vinden, vertrek ik vandaag richting alle Vlaamse Lieve Ladies; naar mijn geliefde Antwerpen waar het ongetwijfeld een stuk rustiger zal zijn…

En wat ga jij dan vandaag doen? Heb je ook een vrije dag en ga je iets leuks doen?

Heb je je oranje outfit al klaar liggen? Ga jij een Koninklijk feestje vieren? Of heb je mijn blog van vorige week gelezen en dacht je; ‘ik moet ook nodig van al mijn rommel af dus ik ga vandaag op een vrijmarkt staan met een kleedje en al mijn spullen!’? Of ga jij lekker genieten van je dagje vrij op jouw eigen manier; misschien gewoon thuis in alle rust met een goed boek (en een oranje tompouce)? Wat je ook gaat doen, GENIET van deze dag!!! Je verdient het tenslotte!

Ik ben eerlijk gezegd niet zo van die oranje-gekte en die bizarre drukte hier in de stad. Toen ik net in Amsterdam woonde, voelde het als een soort van verplichting om tijdens Koninginnedag (was het toen nog) naar de binnenstad te gaan en in mijn oranje outfit mee te doen met de menigte. Ik dacht dat ik als nieuwe Amsterdammer ‘erbij moest horen’… En dan hoorde dit er dus ook bij.

Maar ik was het centrum nog niet in en ik werd al tureluurs van de drukte. Niets voor mij! Dus ik ben gelijk weer rechtsomkeert naar huis gegaan en heb thuis snel de oranje nagellak weer van mijn nagels afgehaald…

Dat is dus niet Vicky!

Vind jij het ook moeilijk om altijd jezelf te zijn?

Heb jij daar ook wel eens ‘last’ van? Dat je iets doet omdat je het gevoel hebt dat dat nou eenmaal zo hoort, ook al vind jij er eigenlijk niets aan?

Dat al je vriendinnen bijvoorbeeld in de zomer niets liever doen dan op het strand liggen, terwijl jij een hekel hebt aan dat zand wat overal tussen gaat zitten?

Maar dan doe je het toch, omdat ‘iedereen het doet’. Of omdat je ‘erbij wil horen’. Of omdat je bang bent dat ze je anders ‘raar’ gaan vinden als jij het niet doet. Herkenbaar?

Vandaag wil ik je vertellen dat dat niet de bedoeling is!

Als je altijd maar doet wat anderen van je verwachten, voel je nooit die vrijheid die je nodig hebt om verliefd te worden op je leven!  

Als jij gelukkig wil zijn, moet je vooral jezelf kunnen zijn.

Je hoeft De Luizenmoeder niet te kijken omdat iedereen dat nou zo’n leuke serie vindt. Je hoeft niet mee te kunnen zingen met Despacito omdat de hele wereld dat kan. Je hoeft niet elk weekend uit te gaan omdat je vriendinnen dat doen. En je hoeft ook niet in je oranje T-shirt door de stad te banjeren vandaag als jij daar geen zin in hebt!

Confession time:

Tijdens de Liefdes 10-Daagse heb ik in één van de video’s opgebiecht dat ik eigenlijk heel saai ben.

Ik pauzeer hier even voor een dramatisch effect…
Yup. Ik, Vicky Kwaaitaal, ben heel saai. En ik schaam me er ook niet voor. Ik houd namelijk enorm van mijn vreselijk saaie leven. Het hoort bij mij. Het is wie ik ben. Ik ben saai. Take it or leave it!Ik was natuurlijk niet altijd saai. Ik ben in mijn eentje de hele wereld overgevlogen en heb de meest geweldige avonturen beleefd, helemaal toen ik nog single was…

Maar nu? Nu woon ik samen met mijn even-zo-saaie wiskunde-docent-vriendje en hebben we samen een heerlijk saai leven. En ik zou het niet anders willen.

Want ik ben heerlijk me-saaie-zelf. Dat geeft me zo’n vrijheid en blijheid!!!

Maar hoe word je jezelf?

Om jezelf te kunnen zijn en dat heerlijke vrije en blije gevoel te kunnen voelen, moet je wel goed weten wat je leuk vindt en wat je niet zo leuk vindt. Je moet jezelf goed kennen.

Ik houd bijvoorbeeld niet van feestjes. Ik heb ook totaal niet de behoefte om de Titanic film ooit te zien. Ik vind eendentongetjes en kippenteentjes (Dim Sum) onwijs lekker. En ik ben net zo gelukkig als ik binnen zit met mooi weer dan als ik buiten zit…

Dit (en meer) durf ik allemaal prima toe te geven, want ik wil jou laten zien dat je nog steeds heel trots op jezelf kunt zijn en heel blij met jezelf kunt zijn, ondanks dat je misschien ‘anders’ bent dan anderen, of andere dingen leuk vindt dan anderen. Zolang je maar jezelf bent en blij bent met wie jij bent. 

Altijd maar blijven doen wat je denkt dat anderen van je verwachten, is doodvermoeiend. Na een tijdje ben jij super gestrest en zal je die anderen van alles beginnen te verwijten. Bovendien raak je volledig uit balans door al die verplichtingen en verwachtingen.

Vraag jezelf daarom bij elke keuze en afweging af: ‘Doe ik dit omdat ik het echt wil doen? Is dit goed voor me?’ En zo blijf je eerlijk naar jezelf toe.

Als je vaker ‘ja’ zegt wanneer je eigenlijk ‘nee’ bedoelt, loop je bovendien het risico dat je steeds minder vertrouwen hebt in jezelf en in je eigen beslissingen. En dat is funest voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde!

Ook tijdens het daten is dit trouwens ontzettend belangrijk! Zeg niet wat je denkt dat de ander wil horen. Gedraag je niet hoe je denkt dat de ander wil dat je je gedraagt. Maar wees jezelf! 100%! Niemand anders kan zo geweldig jou zijn als jijzelf! En dat maakt jou nou precies zo speciaal!

Vroeger was ik ook een enorme ‘pleaser.’ Ik verlangde zo ontzettend naar liefde en aandacht, dat ik altijd alles deed wat iedereen wilde… Of wat ik dacht dat iedereen van me wilde.

Het heeft me dan ook echt wat tijd en training gekost om mijn eigen kracht en authenticiteit te vinden. Ik moest er echt opnieuw achter komen wat ik allemaal wilde en wat ik niet wilde, en wat ik leuk vond en niet leuk vond.

Ik heb de tijd genomen om mezelf helemaal opnieuw te creëren tot de Vicky die ik wilde zijn. De beste versie van mezelf! En daarna leerde ik trouw te blijven aan mezelf. En me nooit meer iets aan te trekken van de mening van anderen…

De enige bevestiging die ik nu nog nodig heb, is die van mezelf.

Tips van Vic om jezelf te blijven ipv altijd maar te pleasen

1. Als je lastige keuzes moet maken en bang bent dat je jezelf verliest, vraag jezelf dan het volgende af:  Waarom doe ik dit? Is het omdat…
  • ik me schuldig voel als ik het niet doe?
  • iedereen het doet en ik vind dat ik het daarom ook moet doen?
  • ik wil dat ze me aardig vinden?
  • ik geaccepteerd wil worden?
  • ik me niet goed genoeg voel om te doen wat wél goed voor me is?
  • ik geen ‘nee’ durf te zeggen?
  • ik mezelf niet durf te zijn bij sommige mensen?

Als je op één van de bovenstaande vragen ‘ja’ hebt geantwoord, ben je niet jezelf en ontneem je jezelf jouw vrijheid en geluk. Geen goed idee!

2. Als je merkt dat je vaak excuses verzint en niet altijd kiest voor waar jij zelf blij van wordt, onthoud dan goed dat je het waard bent om zelf te kiezen wat jij wilt doen. Jij mag je eigen keuzes maken! Dus doe wat jij het liefste wil en zorg ervoor dat jouw geluk voorop staat!

3. Bedenk bij elke keuze die je maakt (en dat zijn er een héééleboel op een dag) of je echt kiest voor dat waar jij blij van wordt. Soms betekent dat dat je ‘nee’ moet zeggen tegen dingen (of mensen) waar jij niet gelukkig van wordt en die dus niet bij jou passen. Daar zal je af en toe wat lef voor moeten hebben, maar ook dat maakt jou weer sterker en helpt jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde te groeien!

Waar kies jij voor? Kies jij voor wat jou gelukkig maakt? Of eigenlijk ook te vaak voor wat anderen van je verwachten?

Maak je eigen keuzes, lieve lady! Laat je niet beïnvloeden door de keuzes van anderen, maar doe alleen nog maar dat wat jou jou maakt. Onthoud dat je alleen jouw eigen bevestiging nodig hebt, en van niemand anders! Doe alleen nog maar dingen waar jij blij van wordt! En hoe meer je dingen doet waar jij van houdt, hoe verliefder je zal worden op je leven!!!

2018-06-21T11:20:15+00:00 27 04 2018|0 Comments

Leave A Comment